Rekabetin oldukça yüksek olduğu alanlardan biri olan gayrimenkul sektöründe gayrimenkul fotoğrafçılığı ayrı bir öneme sahiptir. Basit bir tanım ile ilana verilmek istenen gayrimenkullerin fotoğraf çekiminin yapılmasıdır. Çok kolay bir iş gibi görünse de bilgi ve tecrübe isteyen bir iştir.
Gayrimenkul fotoğraflarının başarısızlığı, ilanın geride kalmasına neden olur. Rekabetin bu kadar yoğun olduğu bir sektörde bunun olması elbette ki istenmez. Çekilen fotoğrafların kalitesi ilanın görünürlüğünü artırmakla birlikte ilgi çeker. Bu da söz konusu gayrimenkulün daha geniş bir alıcı kitlesine ulaşmasını sağlar.
Gayrimenkullerin, doğru açılardan ve doğru tekniklerle çekilip fotoğrafa yansıtılması için izlenmesi gereken adımlar vardır. Eğer adım adım ilerleme sağlanırsa mükemmel sonuçlar elde edilebilir. Böyle başarılı fotoğraflar çekebilen bir gayrimenkul fotoğrafçısı her zaman aranılan kişi olur. Bu fotoğrafçının daha çok iş almasını sağlar. İlk olarak her konuda olduğu gibi bu konuda da genel bilgiler alınarak işe başlanması gerekir. Bilgi edinildikten sonra rahatlıkla uygulamaya geçilir.
Doğru Fotoğraf Makinesi ve Lens
Gayrimenkul fotoğrafları çekimlerinde genelde pratik ve kolay yollar tercih ediliyor. Cep telefonu ile evin resimleri çekiliyor. Ancak; cep telefonuyla yapılan çekimler, istenen sonucu vermiyor. Eğer çekim bir arsa ya da bir tarla ise cep telefonu iş görebilir. Arsa ve araziler açık alanlardır. Her yer eşit şekilde ışık alır ve net çekimler yapmak mümkün olur. Ev çekimleri için ise önerilmez. İç mekanlarda ışık farklılıkları ve loş alanlar vardır. Dolayısıyla ve cep telefonu net bir çekim yapamaz.
İç mekanın çekilmesi için ışığın kontrol altına alınması oldukça önemli. Bu da ancak profesyonel bir fotoğraf makinesiyle olabilir. Aynı zamanda profesyonel fotoğraf makinesine takılacak geniş açı lens ile istenilen genişlikte alan fotoğrafa yansıtılabilir. Bu da kaliteli bir fotoğraf elde etmeyi sağlar.
Mekanın Düzen ve Temizliği
Gayrimenkul fotoğraflarında diğer önemli husus ise mekanın nasıl göründüğüdür. Bunun için sahneleme yapılmalıdır. Sahneleme ile odaya gerekli düzenlemeler yapılarak mekan ferah bir görünüm kazanır . Sahneleme öncesinde; fotoğrafı çekilecek alan güzelce temizlenmelidir. Temiz olmayan bir alan, fotoğraflara olumsuz şekilde yansır. Alanda gereksiz ve fazlalık ne kadar eşya, obje ya da dekoratif ürün varsa çıkarılır. Böylece alana düzen verilmiş olur. Daha sonra çekim yapmaya başlanılır.
Işık Ayarı
- Fotoğrafların kalitesi için ışık ayarı olmazsa olmazlardandır. Özellikle gayrimenkul fotoğrafı çekilirken iç mekanlarda ışığın dengelenmesi gerekir. İç ve dış ışık dengesi sağlandığında iç mekan daha fazla öne çıkar. Bu noktada; en çok tercih edilen pencerelerden bol ışık geldiği vurgusudur.
- Eğer iç mekanda gereklilik duyulursa ampuller, yüksek ampullerle değiştirilir.
- Işığın eşit bir şekilde dağılımının sağlanması için karanlık bölgeler aydınlatılır.
- Alanın tamamen aydınlanması için alandaki tüm ışıklar yakılabilir.
- Fotoğraf çekimi sabahın erken saatlerinde ya da akşamüstü yapılacaksa ışığa daha da dikkat edilmesi gerekir. Bu zaman dilimlerinde güneş ışığı daha zayıftır. Dolayısıyla alan yeterince ışık almaz. Böyle zamanlarda alanın yeterince ışıklandırılması sağlanmalıdır.
- Fotoğraf çekiminin yapılacağı gün hava bulutlu ise ışığı dengelemek çok daha kolay olur. .
- Bunların yanı sıra; flaş kullanımına dikkat edilmesi gerekir. Eğer flaş doğru bir şekilde ayarlanamazsa istenen sonuç elde edilemeyeceği gibi çok kötü fotoğraflarla karşılaşılabilir. Bu nedenle; flaş ışığının duvardan ya da tavandan yansıtılması önerilir.
Doğru Açı
Aynı alan değişik açılardan çekildiğinde farklı sonuçlar elde edilir. Burada, gayrimenkul fotoğrafçısının söz konusu mekan için en doğru açıyı bulması gerekir.
Doğru açı yakalandığında;
- Fotoğrafın önünü kapatan herhangi bir eşya alanın küçük görünmesine yol açar. Bunun yaşanmaması için fotoğrafın önüne gelen fazla eşyalar alandan çıkarılır.
- Eğer hangi açının doğru açı olduğuna karar vermekte zorlanılıyorsa bu durumda mekanın iki üç farklı açıdan fotoğrafı çekilir. Daha sonra çekilen fotoğraflara bakılarak doğru açı tespit edilir.
- Mekanın tüm güzel yönleri ön plana çıkarılır.
- Gayrimenkul fotoğrafçılığı eğitimi kapsamında tüm bu önemli ayrıntılar hakkında bilgi ve deneyim sahibi olunabiliir. Böylece doğru açılardan başarılı gayrimenkul fotoğrafları çekmek mümkün olur.
Yansıtıcı Yüzeyler
Aynalar, camlar, parlak yüzeyler ve resimler alanlardaki ışığı yansıtırlar. Bu yansımalar fotoğrafları bozar. Aynı zamanda bu yansıtıcılar fotoğraf çeken kişinin görüntüsünü de yansıtabilirler ki bu fotoğrafçılıktaki profesyonelliği olumsuz etkiler. Bu yüzden, alandaki yansıtıcıların kaldırılması önerilir.
Makinenin Doğru Tutulması
Profesyonel olmayan makinelerle yapılan çekimlerde özellikle dar mekanların kısıtlı bir alanı fotoğrafa aktarılabiliyor. Ancak; profesyonel çekim yapabilen biri çok daha geniş alanları fotoğrafa aktarabilir. Kameranın yan tutulması ile bu sağlanabilir. Landscape yani herkes yatay resimleri çok daha iyi algılar. Bunun nedeni, yüzümüzde gözlerin yan yana olmasıdır. Buradan yola çıkıldığında dikey olarak çekilen fotoğraflar etkisini yitirirler.
Fotoğraf makinesi yere paralel tutulursa iç mekanda yer alan sütunlar, kapılar, köşeler gerçekte olduğu gibi 90 derecelik dik açı ile fotoğrafa yansır. Gayrimenkulde önemli olan yaşam alanıdır. Bu sebeple; fotoğrafta yaşam alanı ön plana çıkarılmalıdır. Fotoğraf makinesi yere paralel tutulduğunda fotoğrafın çoğunda tavan görülüyorsa fotoğrafçının yere çömelmesi doğru olacaktır.
Küçük Alanlar için Objektif
Küçük alanların kaliteli çekimleri için geniş açılı objektifler tercih edilmelidir. Geniş açılı objektifler, iç mekanın daha fazla alanını fotoğrafa aktarır. Ancak; burada dikkat edilmesi gereken önemli bir husus var. Geniş açılı objektifler fotoğrafların kenarlarında deformasyonlara yol açabilir. Bu nedenle; açının fotoğrafı deforme etmeyecek kadar genişletilmesi gerekir. Bir diğer yöntem ise fotoğrafın deforme olan kısımlarının resim işleme programları yardımıyla düzeltilmesidir.