tuğba saçıntı
Tuğba Saçıntı

Güller Ne Zaman, Nasıl Budanır ? Bahçenizle uğraşmak en büyük hobiniz mi ? Modası hiç geçmeyen ve halen daha günümüzde vazgeçemediğimiz aşkın sembolü güllerimizin nasıl budanacağını ve nasıl daha büyüleyici hale getireceğinizi mi merak ediyorsunuz ? Ohalde buyrun yazımıza

Gül Resmi

1) Güller Ne Zaman, Nasıl Budanır ?


Güller titiz ve bakımı zor olmasıyla bilinir. Aslında bazı değerli bilgilere sahip olduğunuzu düşünürseniz hiçte sandığınız kadar zor bir durum değildir. Büyüme mevsimi boyunca besleme ve uyku mevsimi öncesinde budama işlemi gül bakımı için temel kurallardır. Bu dönemlerde gerekli ilgiyi ve hamleleri uyguladığınız takdirde, gözlerinizi alamayacağınız bir güzellik ortaya çıkması büyük ihtimaldir. 
İlk önce zamanlamayı anlamanız gerekiyor. Güller kış uykusunda uyanmadan hemen öncesinde budanmak ister. Yılın en soğuk dönemlerinde bu işlemi gerçekleştirmeniz yapılan en büyük hatalardan birisidir. Nisan ayına doğru havanın ılıdığı dönemler budama işlemi için daha mantıklıdır. 
Öncelikle keskin bir budama makası bu işin anahtarıdır. Yada bir budama testeresi de işinizi kolaylaştıracaktır. Budama esnasında kendinizi dikenlerden korumak için güçlü bir çift deri eldivende sağlığınız açısından faydalı olacaktır. Unutmayın ki en güzel güller bile ısırmaktan kaçınmaz.

Solmuş Gül

2) Gül Budama Neden Önemli ? Budanmayan Gül Ölür mü ?


Bitkileriniz budama olmadan da hayatta kalabilir fakat zamanla çok daha zayıf, çok daha az çekici bir duruma gelecektir. Zayıf bir bitki hastalıklara karşı daha hassastır. Düzgün bir şekilde budanmış ve temizlenmiş bir bitki çevresindeki hastalıklara karşı arındırılmış olacaktır. Budama işlemi bitkilerimizin önümüzdeki bahar ve yaz aylarına çok daha güçlü girmesini sağlayacağından dolayı bol miktarda çiçek getirir. Bunun için küçük, ince dallı, ölü, hastalıklı çalıları temizleyerek canlılığın devamına katkıda bulunuruz.

Gül Bahçesinde Çalışan İşçi
3) Güllerinizde Dolaşım Yaratın !


Doğrudan merkezde büyüyen herhangi bir dalı kaldırarak bitkinin merkezini açın ve destek olun. Tutulacak üç ila altı dalı belirleyin ve her dal üzerinde üç ila beş tomurcuk bırakın. Tomurcuklar dal boyunca büyüyen küçük yumrular ve noktalar şeklinde görünecektir. Bahar geldiği zaman nasıl ortaya çıktıklarını göreceksiniz. 
Doğal olarak oluşmayan yaprakları ve döküntüleri toprak üzerinden temizleyin. Bunlar genelde hastalığın taşıyıcıları olarak bilinir. Güllerinizi tüm olumsuz etkenlerden uzak tutmaya çalışın. Güllerin tabanından yabani otları temizleyerek çürümenin önüne çok rahat bir şekilde geçebilirsiniz.
Güllerinize gösterdiğiniz bu hassasiyetin karşılığını bahar mevsimi ile oluşacak harika görüntü sayesinde almış olacaksınız. Rengarenk bahçenizden gözünüzü alamayacak ve huzurlu vakit geçirmeniz mümkün olacak. Çiçeklerinizle uğraşmak, onlara emek vermek size kendinizi iyi hissettirecektir.