Taşınmaz satışlarında yapılan satış türleri arasında yer alan tapuda takas sistemi ile satıcılar artık takasa uygun diyerek ilan verebiliyor. Araç ya da gayrimenkul gibi taşınır ve taşınmaz takasları yapılabiliyor. Tapuda takas yöntemi daha güvenilir bir satış türü olmaktadır. Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'nce gerekli broşürler resmi web sitesine eklenmiştir. Peki, tapuda takas işlemi nasıl yapılır, nasıl bir yol izlenir?
Takas İşlemi Nedir?
Bir malı başka bir mal ile değiştirme işlemine takas denilmektedir. Gayrimenkul için yapılan takas işlemlerinde değerlerin birebir olması gibi bir husus yoktur. Denklik için bu fark alıcı ve satıcı anlaşmasına göre yapılır. İsteyen kalan farkı nakit olarak talep edebiliyor. Takas değeri için Tapu Sicil Müdürlüğü'nde bir müdahale söz konusu değildir.
Ayrı Şehirlerde Takas Nasıl Yapılır?
Aradığınız ev farklı şehirlerde olabiliyor. Dolandırıcılıkların önüne geçilmesi adına hem zamandan tasarruf hem de olumsuzluklara engel olmak adına etkili bir yöntemdir. Alıcı ve satıcı kendi Tapu Sicil Müdürlüğü'ne giderek, işlem yapacak olan sicil müdürlüğü, diğer tapu sicil müdürlüğünden yetki, kayıt örneği istiyor. Yetki talebi için ise işlemin hukuki dayanağı olan resmi senet, belge ve evrakların tasdikli sureti yazıya eklenerek gönderilir. Müdürlük tarafından yazının gelmesi ile yevmiye kaydı alınır ve işlem başlar. Bu işlemlerin yapılabilmesi için harçların yatırılması gerekmektedir.
Tapu Takas İşlemi İçin gerekli Evraklar
Tapuda takas işleminin gerçekleşmesi adına bazı evraklar istenmektedir. Bu evrakların tamamlanması halinde ise gerekli işlemler başlar ve ivedilikle takas işlemi gerçekleşmiş olur.
Gerekli evraklar;
- Trampa işlemi yapılacak taşınmaz için var ise tapu senedi
- Taşınmazın ada ve parsel numarasının yer aldığı belge
- Malik sözlü beyanı
- Trampaya onay veren malik ya da maliklerin, var ise yetkili temsilcilerinin nüfus cüzdanı
- Trampa yapacak maliklerin 6x4 cm vesikalık fotoğrafları
- Kanuni temsilcisi olan kişinin temsil belgesi, Sulh Hukuk Mahkemesi ya da Asliye Hukuk Mahkemesi'nden alınmış izin belgesi
- Taraflara ait vergi dairesinden belge
Tapu takas işlemlerinde harç ödemeleri iki taraftan da talep edilir. Tapu takas işlemlerine ilişkin hükümler Türk Borçlar Kanunu'nda bulunmaktadır.
Tapu Takas Ücretleri
Trampa işleminin yapılması için belirlenen harç ücretleri her yıl değişiklik gösterebiliyor. Öncelikle tapu dairesinde yapılan işlemler için verilecek harç ödemesi iki taraflı yapılan işlemlerdir. Tapuda yapılacak olan takas işlemlerinin değerlerin denk olması önemlidir. Bu konuda kişilerin anlaşması önemlidir. Aksi halde Tapu Müdürlüğü tarafından bu duruma karışılmıyor. Arada bulunan değer farklı için başka bir mal, eşya, ziynet ya da nakit kabul edilebilir. Değerin denk olması adına yapılacak ödeme işlemi daha sonra bir zamana sarkacaksa, tapuda ipotek tesisi yapılabilir. Hakların korunması adına önemli işlemler arasında yer alır.
Neden Tapu Takas?
Eski dönemlerde yaşanan hırsızlık, dolandırıcılık, sahte para, hesaba para gönderme ya da farklı bir ile giderecek can ve mal güvenliğini tehlikeye atma gibi durumlar son buluyor. Yeni sistemle birlikte alıcı ve satıcı yüz yüze gelmeden, ödeme işlemlerini elden yapmadan işlemlerini halledebiliyor. Bu durum birçok problemi de ortadan kaldırıyor. Özellikle ön kapora almak isteyen satıcılar bu konuda birçok kişiyi dolandırabiliyordu. Artan şikâyetler ve mağduriyetler sonucunda yeni sistemle tüm bu problemlerin önüne geçilmektedir.
Tapu Takas Nasıl Ortaya Çıktı?
Tapu ve Kadastro Müdürlüğü, Takasbank işbirliği ile ortaklaşa yapılan bu projede, alıcı ve satıcı tüm işlemlerini resmi kurumlarda yapıyor. Ödeme işlemleri de güvenli ödeme yöntemleri ile kurumda yapılıyor. Yetkili Tapu ve Sicil Müdürlüğü bu konuda hizmet vermeye başladı. Tüm bu sistemin mağduriyeti bitme noktasına getireceği tahmin ediliyor. Bireysel, kurumsal tüm alım satım işlemleri bu yöntemle yapılıyor ve yatırımlar zarara uğramıyor. Uygun fiyatlarla hizmet vererek kişilerin yaşayacağı muhtemel olumsuzlukları ortadan kaldırıyor.
Tapu Takas Nasıl Yapılıyor?
Tapu takas işlemleri için alıcı ve satıcı e-ödeme numarasını Tapu Dairesi'nden alıyor. Bu numara ile taputakas resmi sitesine ya da taputakas mobil uygulama üzerinden giriş yapılıyor. Satıcı tüm ödeme bilgilerini sisteme giriş yapar ve Takasbank tarafından bir referans numarası alınır. Satıcı bu referans numarasını alıcıya iletir. Alıcı ise e-ödeme makbuz numarasını ve referans numarasını sisteme girer.
Sisteme kayıt yapılırken hesap numarası belirtilmesi gerekmektedir. Bu hesap no. üzerinden Takasbank’a ait belirtilen tek hesap numarasına gayrimenkul bedeli gönderilir. Tapu Dairesi tarafından yapılan işlem tescili sonrası ise Takasbank tarafından anında EFT ile satıcı hesabına gönderim sağlanır. İşte bu kadar basit bir işlemle; kendinizi, taşınmazınızı ve paranızı koruma altına almış olursunuz.
Tapu Takas Yöntemi Dışında Takas Yapmanız Halinde
Tapu takas yönteminden önce karşılaşılan durumlar arasında dolandırıcılık olayları oldukça fazlaydı. Bunun nedeni alıcı ve satıcının arasında ödeme konusunda sorunlar yaşanırdı. Aceleye getirilmeye çalışılan alım satımlar, henüz talimatı onaylanmamış EFT işlemleri ve sahte para sorunları nedeniyle satıcıların mağduriyeti söz konusuydu. Bunun yanı sıra en fazla farklı illerden alım satım yapan kişiler arasında yaşanan sorunlar vardı.
Özellikle nakit para ile kısmi ya da tamamının bilinmeyen bir yerde pazarlık adına götürülmesi, dolandırıcılık adına gayrimenkulün değerinin oldukça altında bir fiyatla ilan edilmesi bu sorunların yaşanmasını kolaylaştırıyordu. Yeni sistem tamamen kişilerin güvenliğini koruma adına resmi kurumlar aracılığı ile yapılan işlemlerdir. Ödemenin tescil işlemleri sonrasında hesaba yatması oldukça güvenli bir işlemdir. Alım satımların noter huzurunda yapılması halinde genellikle para alınmadan alınmış gibi gösterilmesi, satıcının noterde imza sonrası ödeme yapacağını belirtmesi gibi durumlar kişilerin çok fazla mağdur olmasına neden olmaktadır.