“Emlak gelir vergisi nasıl hesaplanır?”, “Farklı gayrimenkul tipleri üzerinden üzerinden gelir vergisi nasıl hesaplanır?”, “Kira gelir vergisi nasıl hesaplanır?” ve “Emlak alım satımı ve kiralamalardan doğan gelirlerin vergilendirmesi nasıl yapılır?” gibi soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.
Emlak vergisi ve kira gelir vergisi özelinde hazırladığımız bu yazımızda en çok merak edilen soruların yanıtlarını sizlerle paylaşacağız. Bir taşınmaza sahip olmaktan doğan emlak vergisi ve sahip olunan taşınmazın kiraya verilmesinden elde edilen gelirin vergilendirilmesi ile ilgili bilgi aktaracağız.
Emlak Vergisi Nedir, Nasıl Hesaplanır?
İşyeri, konut, bina, arazi ve arsa gibi taşınmazlara sahip olan kişilerden yıllık bazda alınan vergi emlak vergisi olarak adlandırılır. Mayıs ve Kasım aylarında iki eşit taksit ya da tek seferde ödenebilen emlak vergisi taşınmazın türüne göre değişebilir. Emlak vergisi ödemeleri taşınmazın bulunduğu belediyeye yapılır. Emlak vergisi tutarı konutlar için binde 1, arsalar için binde 3, araziler için binde 1 ve işyerleri için binde 2 oranında alınır. Taşınmazın bağlı bulunduğu belediyenin büyükşehir belediyesi olması durumunda ve taşınmazın rayiç değerine göre emlak vergisi değişebilir.
Örneğin rayiç bedeli 200 bin TL olan bir konut için emlak vergisi bedeli normal şartlarda 200 TL olacakken, konut büyükşehir belediye sınırlarındaysa emlak vergisi tutarı 400 TL’ye çıkar.
Emlak gelir vergisinde; tek meskeni olan ve bu mesken 200 m2’den küçük olan, geliri olmadığını belgeleyen, gazileri, engelli vatandaşlar, gerekli şartlar sağlandığında muafiyet kazanabilir.
Kira Gelir Vergisi Nedir, Nasıl Hesaplanır?
“Kiralamalardan doğan gelirlerin vergilendirilmesi nasıl yapılır?” sorusuna yanıt vermeden önce “kira gelir vergisi nedir?” sorusuna odaklanacağız. Kira gelir vergisi; taşınmaza sahip olan ve bu taşınmazı kiralayıp sınırları aşan derecede gelir elde eden kişilerin ödemekle yükümlü olduğu vergi türüdür. Gelir Vergisi Kanunun 70. maddesinde belirtilen hakların ve malların kiralanması sonucu elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade edilir ve belli şartların gerçekleştirilmesi hakinde gelir vergisine tabi tutulur. Kanuna göre taş ocakları, bina, arazi, voli mahalleri, gayrimenkul olarak tescil edilen haklar, telif hakları, motorlu araçlar vb. kira gelir vergisine tabidir.
Kiralama işleminde gayrimenkul bedelsiz olarak kullanıma sunulsa ya da çok düşük kiralama bedelleri istense dahi kira gelir vergisi emsal kira bedeli üzerinden hesaplanır. Hemen hemen tüm vergi türlerinde olduğu gibi kira gelir vergisinde de istisnai tutarlar olduğu bilinmektedir. Bu istisnalara göre;
- Mesken kira gelirinde istisna tutarı 2018 yılında 4400 TL olarak belirlenmiştir. Birden fazla meskeni olanlar için bu tutar bir kere toplam kira bedeli üzerinden hesaplanır.
- İşyeri kira gelir vergisi ise 2018 yılı için 34 bin TL olarak belirlenmiştir.
Kira gelir vergisi hesaplanırken gerçek gider yöntemi veya götürü gider yöntemi seçilebilir. Seçilen yöntem doğrultusunda giderler belgelendirilir ve vergiden düşülür. Hesaplama sırasında bir önceki sene elde edilen toplam kira bedeli gereklidir. Toplam kira gelirinden istisna tutar düşüldükten sonra girilen vergi dilimi doğrultusunda kira gelir vergisi hesaplanabilir.
Kira gelir vergisi hesaplama konuya çok aşina olmayan kişiler tarafından kafa karıştırıcı bir işlem olabilir, bu nedenle internet üzerinde kira gelir vergisi hesaplama modülleri kullanılarak en doğru sonuçlar görüntülenebilir.
Gelir Vergisi Tarifesi 2019
Gelir vergisi tarifesi her sene değiştiği için bu konu hakkındaki en güncel rakamları da sizlerle paylaşmak istiyoruz.
- 18 bin TL’ye kadar %15
- 40 bin TL’nin 18 bin TL’si için 2700 TL geri kalanı için %20
- 98 bin TL’nin 40 bin TL’si için 7100 TL geri kalanı için %27
- 98 bin TL’den fazlası 98 bin TL için 22.760 TL geri kalanı için %35
Emlak Alım Satımı Vergilendirmesi Nasıl Yapılır?
Emlak alımı ve satımı süreçlerinde de vergilendirme mekanizması devreye girer. Emlak alım satımı yapanların vergilendirmesinde şu kriterler dikkate alınır;
- Alım ve satım arasındaki süre 730 – 1095 gün olanlar elde ettikleri kazancın %40’ı
- Alım ve satım arasındaki süre 1096 – 1460 gün olanlar elde ettikleri kazancın %50’si
- Alım ve satım arasındaki süre 1461 – 1825 gün olanlar elde ettikleri kazancın %60’ı
- Alım ve satım arasındaki süre 1826 ve daha fazla olanlar elde ettikleri kazancın %75’i gelir vergisinden istisna tutulur, geri kalan rakam vergilendirilir.
* Yazımız bilgilendirme amaçlıdır. Konu hakkında en kesin bilgi için alanında uzman kişilerle görüşülmelidir.