Toki orta ve dar gelirli olan kişilerin ev sahibi olmaları için konutlar inşa eden bir kurumdur. Bu kurum Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet verir. Her yıl yaptığı yüzlerce konutla ev sahibi olmak isteyenlerin hayallerini gerçekleştirir. Bunun için kişiler konutlara başvuru yaparlar ve yapılan kurayla başvuru yapan kişiler arasında ev sahibi olacak kişiler seçilir. Sonrasında ise Toki kurasında ismi çıkan kişileri 20 yıla kadar olan vadelerle ev sahibi olurlar. Toki’den ev almak isteyenlerin belirlenmiş olan gelir vs. gibi şartları taşımaları gerekir. Bu şartları taşımaları durumunda sisteme katılarak yapılan çekilişlere katılma ve ev sahibi olma hakkı elde ederler.
Ev için Toki’ye başvuracak kişilerin taşımaları gereken şartlar ve talep edilen başvuru belgeleri vs. şunlardır;
Toki Başvuru Şartları Nelerdir?
Toki konutlarına sahip olmak isteyen kişilerden bazı şartları taşımaları talep edilir. Bu şartlara sahip olan kişiler başvuru yaparak evlerine kavuşabilirler.
Toki başvuru şartları şunlardır;
- 25 yaşından büyük olmak
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Toki konutu yapılacak il ve bölgede 1 yıldan uzun süredir yaşıyor olmak
- İkametinin konutun yapılacağı ilde olması
- Toki’den daha önce ev satın almamış olmak
- Şehit ailelerinde, harp malulleri, dullar ve yetimlerde en az 3 yıldır ikamet ediyor olmak
- Başvuru yapacak kişinin kendisine, çocuklarına ya da eşine ait konutun olmaması (bağ, bahçe vs. hariç)
- Hane halkının toptan gelirinin 5500 üzerinde olmaması
- Toki’nin İstanbul’da yapılacak olması durumunda toplam gelirin 6000 üzerinde olmaması
- Aynı aileden birden fazla kişinin başvuru yapmamış olması
Bu şartları taşıyan kişiler kendilerinden talep edilen başvuru belgeleriyle belirlenen banka şubelerinden ya da e-devlet üzerinden başvurularını gerçekleştirebilirler.
Toki Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Toki evlerinden birisine sahip olmak isteyen kişiler banka şubelerinden yapacakları başvurularda kendilerinden istenilen belgeleri şube yetkilisine vermek zorundadır.
Başvuru sırasında teslim edilmesi gereken belgeler şunlardır;
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Emeklilerin Sgk’dan alacakları Emekli Kimlik Belgesi
- Şehit ailelerinin, dulların, yetimlerin ve harp malullerinin Sgk’dan alacakları Hak Sahipliği Belgesi
- Engellilerin minimum %40 engeli olduğunu belirten heyet raporu
Bu belgelerle birlikte kişiler konutların yapılacağı ilde belirlenmiş olan Ziraat Bankası ve Halk Bankası şubelerine gitmeleri ve başvurularını gerçekleştirmeleri gerekir. Başvuru sırasında kişiler şubelerde başvuru ücretini ödeyerek başvuru ve satın alma taahhütnamesini imzalarlar.
Hangi İllerde Toki Ev Yapıyor?
Toki Türkiye’nin 81 iline de ev yapan bir kuruluştur. Bu sayede ülke genelinde insanların kendi evlerinde yaşama imkanına kavuşmalarına yardımcı olmayı hedefler. 2020 yılı itibariyle yapımına başlanan konutlar 81 için planlanmıştır ve bu konutların yapılacakları ilçeler ve konut sayıları şehirlere bağlı olarak değişiklik gösterir.
Toki’nin 100 bin konut projesinde bulunan ve en fazla konut yapılacak olan iller şunlardır;
- İstanbul 10000, Gaziantep 5200, Konya 4000, Ankara 4000, Balıkesir 3500, Denizli 3500, İzmir 3500, Şanlıurfa 3500, Bursa 3200, Kayseri 3000, Kocaeli 3000 ve Eskişehir 3000’dir. En az konut yapılan yerler arasında ise Artvin 300, Adıyaman 300, Bitlis 300, Şırnak 300 ve Yalova 300’dir. En fazla ve en az konut sayıları il genelindedir ve farklı ilçelerde yapılan konutların toplam sayısıdır.
2021’de Hedefleri Neler?
Toki ya da tam ismiyle Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından 2003 yılından beri yapılan ve yapılması planlanan konutların sayısı kamuoyu ile paylaşılır. Buna göre 2003’ten beri planladığı 969 bin 925 konuttan 798 bin 819 tanesini tamamladı. 2020 yılı sonuna kadarda planladığı 102 bin konutun tamamlanmasını planlıyor. Ayrıca Toki 2021 yılı hedeflerini de paylaştı. Buna göre 2021 yılında Toki tarafından 100 bin konut tamamlanacak ve ailelere teslim edilecek.
Nasıl Başvuru Yapılır?
Toki aracılığıyla konut sahibi olmak isteyen kişiler Ziraat Bankası ve Halk Bankası şubelerinin yanı sıra başvurularını e-devlet üzerinden de yapabilirler.
Başvurularını e-devlet üzerinden yapmak isteyenlerin şu adımları izlemesi gerekir;
- İlk olarak www.turkiye.gov.tr adresine e-devlet şifresiyle girilir.
- Başvuru ekranını aramak istemeyen kişiler https://www.turkiye.gov.tr/toki-konut-is-yeri-basvurusu? Linki üzerinden giriş yapabilirler.
- Giriş sonrası açılan ekrandan yaşanan ilde yapılacak toplu konut projesi seçilir.
- Projenin seçiminin ardından açılan sayfadan konut tipi seçilir (2+1,3+1 gibi)
- Konut tipinin seçilmesinin ardından başvuru onaylanır. Ardından Ziraat Bankası’na başvuru sahibi adına açılacak hesaba başvuru ücretinin yatırılması talep edilir.
Başvuru ücretini açılan banka hesabına yatıran kişiler ödemeyi tamamladıklarında konut başvurularının tamamlandığını belirten bir mesaj alırlar. Böylece çekilecek kurayı beklemeye başlayabilirler.
Toki Kura Çekilişleri Nasıl Yapılır?
Toki kuraları noter huzurunda gerçekleşir. Kura sonucunda konut sayısına bağlı olarak hak sahibi olan kişilerin isimleri açıklanır. Kura çekilişlerinde şehit aileleri, dul, malul ve yetimler için konut sayısına göre %10 kontenjan ayrılır. Bu kontenjandan konut hakkı elde edenler ise kurayla seçilir. Engelliler için ayrılan konut kontenjanı ise %5’tir. Engelliler tarafından yapılan başvurularda da kimin konut sahibi olacağı bu kontenjana göre kurayla belirlenir. Bunun dışında konut için başvuran emekli ve diğer kişiler için kura başvuru sayısına göre çekilen kurayla belirlenir.
Toki Konut Ödemeleri Nasıl Yapılır?
Kura sonucu konut hakkı elde eden kişilerin öncelikle kendilerinden talep edilen %10’luk peşinatı ödemeleri gerekir. Bu peşinat dışında kalan tutar ise 8, 9, 10, 12 yıl vadeli olarak her ay anlaşmalı bankalara ödenir. Vade yılı konut tipine bağlı olarak değişir. Örneğin alt gelir grubunda konutlar için vade 12 yıl olurken 3+1 eve sahip olan kişiler ödeyecekleri peşinata bağlı olarak 8, 9 ya da 10 yıl vadeli olarak ödeme yaparlar. Bunun için ev sahibi olan kişilerin Ziraat Bankası’nda ya da Halk Bankası’nda sözleşme imzalamaları gerekir. İlk taksitlerin ödenmesi ise sözleşmenin imzalandığı ay itibariyle başlar.