ufuk saçıntı
Ufuk Saçıntı
Tüm Başlıklar

Gayrimenkul tapu sahibi olanlar, mirasçılarına ya da başka birilerine tapuda bağış yapabilmektedir. Bağış işlemleri, bir bedel ya da karşılık almaksızın, malın mülkiyetinin başkasına devredilmesi işlemleridir. Reşit olmayan kişiler, kanuni temsilcileri ile bile tapu bağışı yapamamaktadır. Vasiler de, vesayeti altındaki kişilerin malını başka bir kişi ya da kuruma bağışlayamamaktadır. Yapılacak tüm bağış işlemleri, kanunla belirlenmiş ve gerekli şartlar oluştuğunda bağış yapılması sağlanmaktadır. Tapuda bağış yapmak isteyen kişilerin en çok merak ettiği konulardan birisi devir işlemlerinde harç ücreti ya da vergi çıkıp çıkmayacağıdır.

Bağış Hibe İşlemleri

Bir gayrimenkul tapu bağışlama işlemleri, Tapu ve Kadastro Müdürlüğünde yapılmakta ve kanunen belirlenen ve emlak değeri üzerinden hesaplanan tapu harcı oranının ödenmesi istenmektedir.

Tapuda bağış işlemleri için istenilen belgeler şunlardır;

  • Bağışlanacak taşınmaza ait tapu belgesi,
  • Bağış yapan ve bağışı kabul eden kişilerin fotoğraflı kimlikleri,
  • Her iki tarafın son altı ayda çekilmiş iki adet vesikalık fotoğrafı,
  • Taşınmaza ait belediyeden emlak beyan değer belgesi,

Bu belgeleri hazırlayanlar, taşınmaz tapu devir işlemlerini yapabilecektir. Tapuda bağış yapıldığında, daha az vergi verileceği düşüncesi yanlıştır ve bağış yapıldığı için taşınmaz için daha fazla vergi çıkabilecektir.

Tapu Harç Ücreti

Kimler Tapuda Bağış Yapabilir?

Tapuda, bağış ya da hibe, bir taşınmazın, rıza dahilinde başka kişilere devrinin yapılması olarak açıklanmaktadır. Bağış yapılabilmesi için şartlar belirlenmiş ve belirlenen şartları taşıyan kişiler tapuda bağış yapabilecektir. Tapuda kimlerin bağış yapabileceğinden daha çok kimlerin bağış yapamayacağı bilinmelidir.

Reşit olmayanlar, reşit olan ancak temyiz kudreti bulunmayanlar, zihinsel özürlüler, kanuni temsilcileri olsa bile tüm reşit olmayanlar, tapuda bağış yapamayacaktır. Kanunda belirlenen şartlara uygun yapılmayan tapu bağış işlemleri için varisler, iptal davası açabilecek ve bağış işleminin bozulmasına neden olabilecektir. Ortak hisseli tapularda, kişiler sadece kendi payları ile ilgili bölümü bağış yapabilecektir.

Tapu Hibe Harcı, Ücreti Ne Kadar?

Tapu hibe harç miktarları her yıl için belirlenmekte ve Resmi Gazetede yayınlandığı andan itibaren geçerli olmaya başlamaktadır. Harçlar Kanunu Genel Tebliği kapsamında, tapu bağış harçları düzenlemeleri yıllık yapılmaktadır. Tapuda bağış ya da hibe harcı, taşınmazın kayıtlı değeri üzerinden binde 68.31 oranında belirlenmiştir. Hibe işlemi rücu şartı ile yapılmakta ve bağışı kabul edenin, bağış yapandan önce ölmesi durumunda mülkiyetin bağış yapana geri dönmesini sağlamaktadır. Taşınmaz devri ile ilgili yapılan işlemlerde, ödenecek olan harç miktarı, belediye tarafından taşınmaz için belirlenen emlak değeri ya da değerleme raporunda belirtilen oran üzerinden ödenmektedir.

Tapu Bağış Ücreti Nasıl Hesaplanır ?

Örnek Tapu Hibe Harcı, Ücreti Hesabı :
3.500.000 TL değerinde bir taşınmazın bağışlanması durumunda, ödenecek tapu harcı 3.500.000 TL x 0.006831 = 23.908,50 TL olacaktır. Bu hesaplama, bağış işlemlerine karar vermeden önce maliyetleri göz önünde bulundurmanız açısından önemlidir.

Tapuda Bağış Nasıl Yapılır?

Gayrimenkul tapuları, bağış yoluyla başkaları adına geçebiliyor. Bağış işlemi, bir karşılık ve bedel olmadan, malın sahipliğinin devredilmesi şeklinde yapılmaktadır. Tapuda bağış işlemleri, tapu sahibinin reşit olması ve temyiz kudretinin olması durumunda sorunsuz olarak yapılabilecektir. Bağış yapmak isteyenler, tapu devri için istenilen belgeleri hazırlar ve işlemlere başlayarak, bir bedel almadan, tapu devrini hemen yapabilecektir. Tapu sahipleri, istenilen belgeleri hazırlarken, belediyeden emlak beyan belgesini temin etmiş olmalıdır. Tapu bağışında, harç ücreti ödemesi yapılmaktadır. Harç ücretleri ise Döner Sermaye İşletmesince belirlenir ve geçerlilik süresi için resmi gazetede yayınlanmaktadır.

Bağış işlemlerinin adımları şu şekildedir:

  1. Gerekli belgelerin hazırlanması ve tamamlanması.
  2. Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne başvuru yapılması.
  3. Tapu harcının hesaplanarak ödenmesi.
  4. Tapu devri işleminin gerçekleştirilmesi.

Bu adımları takip ederek, tapu bağış işlemlerinizi kolayca tamamlayabilirsiniz. Herhangi bir sorun yaşamamak için işlemleri dikkatlice yürütmek önemlidir.

Tapuda Şartlı Bağış Nedir?

Bağış yapacak olan kişinin 18 yaşından büyük olması ve temyiz kudretine sahip olması, tapu bağışı yapması için yeterli olacaktır. Bağış işlemleri için tapu sahibi, gerekli belgeleri hazırladıktan sonra tapuya başvuru yapar ve işlemlerini gerçekleştirir. Tapuda bağış işlemleri şartlı olarak yapılabilmektedir. Bağış yapan kişi, bağışı kabul eden kimseye bazı sorumluluklar yükleyebilecektir. Bu şartlar, taşınmaz üzerinde, nelerin yapılabileceği ya da yapılamayacağı şeklinde olabilecektir.

Tapuda şartlı bağışlarda, yeni düzenlenen resmi belge olan tapu belgesine, belirlenen mükellefiyetler yazılmaktadır. Tapu bağışları, rücu şartı ile yapılabiliyor. Bağış yapılan kişi, bağış yapan kişiden önce ölürse, tapu tekrardan bağış yapan kişiye geçer. Bu şart dışında hiçbir şekilde tapu geri dönmesi söz konusu değildir. Tüzel kişiliklere, tapu bağışı yapıldığında da, tüzel kişilik sona erdiği anda tapu bağışından vazgeçilmiş sayılır ve bağıştan dönüş için yeterli sebep olarak görülmektedir.

Örneğin, bir kişi evini bir hayır kurumuna bağışlayabilir ve şart olarak evin yalnızca sosyal hizmet projelerinde kullanılmasını belirleyebilir. Eğer hayır kurumu bu şartı yerine getirmezse, bağış iptal edilebilir.

Tapu Bağışı Yapılan Kişi Ölürse ? Rücu Şartı

Tapuda şartlı bağışlarda geçerli olan şartlardan birisi rücu şartıdır. Adına bağış yapılan kişi bağış yapan kişiden önce öldüğünde, rücu şartı geçerli olur ve taşınmazın tescil kaydı, bağış yapan adına yeniden yapılabilmektedir. Bu işlemlerin yapılabilmesi için mahkeme kararına gerek yoktur ve ölüm belgesi ile tapuya başvuru yapılması yeterlidir. Rücu şartı ile bağışlanan tapularda, taşınmasın eski sahibi, bağış yapılan kişinin ölüm kayıt belgesini ile tapu sicil müdürlüğüne başvuru yaparak, tapunun yeniden adına rücu edilmesini isteyebilecektir. Tapuda bağış işlemlerinden sonra bağış yapılan kişi taşınmazı başkalarına devretmiş olsa bile, rücu şartı ile bağışlanan kişi öldükten sonra bağış yapan adına tescil edilebilecektir.

Rücu şartı, bağış yapan kişinin haklarını koruma altına alırken, aynı zamanda bağış yapılan kişinin de sorumluluklarını yerine getirmesini sağlar. Örneğin, bir ebeveyn çocuğuna evini bağışladığında, çocuğun ebeveynin belirlediği şartlara uyması gerekir. Eğer bu şartlara uyulmazsa, ebeveynin vefatı durumunda mülk tekrar bağış yapanın mülkiyetine geçebilir.

Tapuda Bağış

Tapuda Bağış İptali Nasıl Yapılır?

Gayrimenkul sahipleri, kendi adlarına tapu kaydı bulunan taşınmazlar hakkında her türlü tasarrufta bulunma hakkına sahiptir. Taşınmaz sahipleri, çocuklarından birisine ya da başka kişilere bağışta bulunabilecektir. Bağış yapan kişinin ölümünden sonra mirasçıları, yapılan bağışın iptalini isteyebilecektir. Taraflar, tapu iptali için mahkemeye başvuru yaparlar ve iptal nedenlerini, hazırlayacakları dava dilekçesinde detaylı olarak belirtirler.

Tapuda bağış işlemlerinin iptali, mahkemenin vereceği karara göre ret ya da kabul edilebilecektir. Tapuda bağış yapılabilmesi için kişinin akli dengesinin yerinde olması, 18 yaşından büyük olması gibi şartlar aranıyor. İptal davası açanlar, bağış yapan kişinin sağlık raporu ile yaşını ya da akli dengesi durumunu tespit ettirmelidir. Tapuda bağış iptali için açılan dava kabul edildiğinde, yeni tescil işlemi tüm mirasçılar adına yeniden yapılır.

Örneğin, bir kişi akli dengesi yerinde olmayan bir yaşlıdan zorla bağış aldıysa, yaşlının mirasçıları bu durumu mahkemeye taşıyabilir ve bağış işleminin iptalini talep edebilirler. Mahkeme, akli dengenin yerinde olmadığına karar verirse, bağış işlemi iptal edilir ve taşınmaz mirasçılar arasında paylaşılır.

Özetlemek gerekirse tapuda bağış işlemleri, gayrimenkul mülkiyetinin devri ile ilgili önemli bir süreçtir. Bağış işlemlerinin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi için gerekli belgelerin doğru ve eksiksiz olarak hazırlanması, tapu harçlarının doğru hesaplanması ve ödenmesi gerekmektedir. Şartlı bağışlar ve rücu şartı gibi özel durumlar, bağış yapanın haklarını korumak için önemli hukuki araçlardır. Bağış işlemlerinde dikkatli olmak ve gerektiğinde hukuki danışmanlık almak, olası sorunların önüne geçecektir.

Tapuda bağış işlemleri hakkında daha fazla bilgi ve yardım almak için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca, hukuki danışmanlık için bir avukata başvurmanız da faydalı olacaktır.