ufuk saçıntı
Ufuk Saçıntı
Tüm Başlıklar

Sakarya’nın İlçeleri ve Coğrafi Konumu

Sakarya’nın; Adapazarı, Akyazı, Arifiye, Erenler, Ferizli, Geyve, Hendek, Karapürçek, Karasu, Kaynarca, Kocaali, Pamukova, Sapanca, Serdivan, Söğütlü ve Taraklı olmak üzere 16 ilçesi ve bu ilçelerde toplam 667 mahallesi bulunuyor.

Sakarya ilinin kuzeyinin Karadeniz’e sınırı bulunuyor. Şehrin komşu illeri arasında ise batıda Kocaeli ve Bursa, doğuda Düzce, güneyde Bilecik ve güneydoğuda Bolu yer alıyor. Sakarya şehrinin merkezi Sakarya Nehri’nin kıyısında kurulmuş olup Sakarya Nehri’nin Kızılırmak ve Fırat nehirlerinden sonra Türkiye’nin en uzun üçüncü nehri olduğu biliniyor. Sakarya Nehri, Sakarya’nın ilçeleri arasında bulunan Karasu ilçesinden Karadeniz’e dökülüyor. Sakarya ilinin Karadeniz kıyılarında Karadeniz , ilin merkezinde ve güney kısımlarında ise Marmara tipi Akdeniz iklimi görülüyor. Türkiye’nin en kalabalık yirmi ikinci şehri olan Sakarya’nın nüfusunun % 40’tan fazlası merkez ilçeler olan Adapazarı ve Serdivan ilçelerinde yaşıyor. Merkez ilçeler dışında Sakarya’nın önde gelen ilçeleri arasında Sapanca, Geyve, Karasu, Hendek ve Arifiye yer alıyor.

Sakarya ili zengin doğal bitki örtüsü ile dikkat çekiyor. İlin gür ormanlı dağlarında kayın, gürgen, kestane, kavak, ıhlamur, akçaağaç, çınar ve meşe ağaçları bulunuyor. Yedi yüz metre yükseltiden sonra ise iğne yapraklı ağaçlara da rastlanabiliyor. Acarlar Gölü çevresinde dişbudak ormanları yer alırken Sakarya Vadisi çevresinde bitki örtüsü zayıflamaya başlıyor. Çayırların ve dağ otlaklarının dışında dağların eteklerinde ve platolarda ağırlıklı türleri böğürtlen, kermez meşesi ve kocayemiş olan çeşitli maki alanları görülebiliyor.

Sakarya şehri hem karayolu hem de demiryolu vasıtası ile Türkiye’nin tüm büyük şehirlerine kolaylıkla ulaşma avantajını da elinde bulunduruyor.

Sakarya’nın Ekonomik Yapısı

1987 - 1988 yıllarında ülkemizde refah düzeyi en çok artan illerden biri olan Sakarya’nın yıllar içerisinde bu gelişimi sürdürdüğü biliniyor. Sakarya ilinin ekonomisi sanayiye ve tarıma dayanıyor. Şehirdeki faal nüfusun % 65’i tarım, % 15’i sanayi, kalan kısmı ise diğer sektörlerde çalışıyor. Türkiye’nin en büyük 500 kuruluşu arasında yer alan pek çok firma faaliyetlerini Sakarya’da gerçekleştiriyor.

Karadeniz ikliminin de etkisi ile Sakarya ilindeki toprakların % 50’si tarıma elverişli arazilerden oluşuyor ve Sakarya ilindeki ovalar ülkemizin en verimli tarım alanları arasında yer alıyor. Çok çeşitli türlerde tarım ürünlerinin yetiştirilebildiği ildeki başlıca tarım ürünleri arasında; buğday, mısır, şekerpancarı, patates, tütün, arpa, fasulye, ayçiçeği ve soğan sayılabiliyor. Yazlık, kışlık ve turfanda sebzeleri oldukça bol olan Sakarya’nın, İstanbul’un sebze ihtiyacının çoğunu sağladığı biliniyor. Meyve üretimi de bol ve çeşitli olan Sakarya’da en çok yetiştirilen meyveler arasında; elma, armut, ayva, erik, kiraz, şeftali, ceviz, fındık, kestane, çilek ve üzüm bulunuyor. Ağırlıklı olarak Sapanca’da meyvecilik, Geyve’de ise bağcılık yapılıyor.

Sakarya ilinde hayvancılık açısından da oldukça büyük bir potansiyel bulunuyor. Her ne kadar meralardaki azalma ile koyun ve keçi miktarı azalsa da şehirdeki sığır sayısının arttığı biliniyor. Dut ağacının bol olduğu bölgede 200 civarı köyde ipekböceği yetiştiriciliği yapılıyor. Sakarya ilinin Karadeniz kıyıları balık açısından değerlendirildiğinde çok zengin olmadığı görülebiliyor. Bununla birlikte bu bölgede; hamsi, kalkan, mersin, palamut ve lüfer balıkları avlanabiliyor. Sapanca gölünde ise 14 çeşit balık bulunmakta olup tatlı su levreği, yayın, turna ve sazan balıkları başlıca olmak üzere senede 100 ton civarında balık avlanıyor.

Sakarya Aynı Zamanda Önemli Bir Turizm Merkezidir

Marmara Bölgesi’nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Sakarya; Karadeniz sahili boyunca uzanan geniş plajları başta olmak üzere gölleri, yaylaları, ormanları, vadileri, kanyonları, sıcak su ve içme suyu kaynakları gibi pek çok doğal değere sahip bulunuyor.

Acarlar LongozuAcarlar Langozu Sakarya

Su içerisine batmış orman anlamına gelen longozlar; deniz, kumul, orman ve gölü bir arada sunan ender yerler arasında yer alıyor. Acarlar Longozu da dünyadaki ikinci büyük longoz olup içerisinde pek çok balık türünü barındırıyor. 1562 hektarlık bir alanı bulunan Acarlar Longozu özellikle doğa severlerin ve kamp meraklılarının akınına uğruyor. Acarlar Longozu’nda ayrıca restoran ve kahvaltı açısından da zengin seçenekler sunan mekanlar bulunuyor. Türkiye’de ve dünyada nadir bulunan bir doğal hazine olan Acarlar Longozu, barındırdığı önemli ekosistem nedeni ile Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından verilen 1.Derece Doğal Sit Alanı statüsünde bulunuyor.

Maden Deresi

Yeşil alanları ile büyüleyen Maden Deresi hem yerli hem de yabancı turistlerin en çok ilgi gösterdiği yerler arasında bulunuyor. Doğa yürüyüşleri yapmak, fotoğraf çekmek için son derece keyifli bir ortam olan Maden Deresi dinlenme tesisleri, alabalık çiftlikleri, şelaleleri ve akarsuları ile dikkat çeken günübirlik tatil mekanları arasında yer alıyor. Maden Deresi’nde aynı zamanda cilt hastalıklarının, mide rahatsızlıklarının, sinir sistemi hastalıklarının ve  yaraların iyileşmesine faydalı olduğu söylenen şifalı sular da bulunuyor. Bölgedeki şifalı sular ve kaplıcalar dört mevsim ziyaretçilere ev sahipliği yapıyor. Alabalık ve sazan balıklarının bulunduğu Maden Deresi’nde olta balıkçılığı da yapılabiliyor.

Soğucak Yaylası

Sakarya’nın Sapanca ilçesinde deniz seviyesinden 1100 metre yüksekliğe sahip bu doğa harikasında Sapanca Belediyesi tarafından yapılan tesis yer alıyor. Lavabo ve su ihtiyacını kolayca karşılamanızı sağlayan tesissin arka tarafından inen yol takip edilerek kaynak suyuna ulaşılabiliyor. Sportif aktivitelerde bulunmak için de uygun olan bu alanda mini bir voleybol sahası da bulunuyor. Soğucak Yaylası’nda her yıl off-road yarışları da düzenleniyor. Konaklama yeri, kamp alanı ya da otel bulunmayan bölgede isteyenler çadır kurabiliyorlar.

Sapanca Gölü

Yılın her mevsiminde farklı bir güzelliği olan Sapanca Gölü’nün çevresinde pek çok kafe bulunuyor. Burada bölgenin meşhur kahvaltılarının yanı sıra mangal keyfi de yapılabiliyor. Sapanca Gölü’nde kano ya da deniz bisikleti ile tura çıkma imkanı bulunuyor. İsteyenler gölün çevresindeki yürüyüş yolunda yürümeyi ya da bisikletle dolaşmayı da tercih edebiliyorlar. Gölün biraz gerisinde yerleşim alanları ve oteller yer alıyor. Adapazarı ile İstanbul arasındaki bölgede kalan Sapanca Gölü’nde yapılan araştırmalar bu gölün eski dönemde İzmit Körfezi ile bağlantılı olduğu görüşünü güçlendiriyor. Sakarya Gölü’nde su kış ve ilkbahar aylarında yükselirken sonbahar aylarına doğru alçalmaya başlıyor. Gölde; sazan, turna, yayın ve alabalık türleri yer alıyor. Özellikle İstanbul ve çevredeki diğer illerin sakinleri için hem günübirlik hem de konaklama etkinliklerinin merkezi olan Sapanca Gölü’nün yakınlarındaki Arifiye Ormanı’nda da piknik ve kamp alanları bulunuyor. Sapanca Gölü’nü ziyaret edenler gölün çevresindeki tarihi eserlere de kolaylıkla ulaşabiliyorlar. Maşukiye, Kartepe, Yaylalar ve Lahitler’e gidebildikleri gibi Mimar Sinan’ın eşsiz eseri Vecihi Kapısı’nı ziyaret edebilme şansını da yakalıyorlar.

Sakarya Her Mevsim Farklı Güzellikler Sunuyor

Marmara Bölgesi’nin en zengin doğa güzelliklerine sahip şehirlerinden biri olan Sakarya günübirlik ya da kısa konaklamalı geziler için pek çok kişi tarafından tercih ediliyor. Sahip olduğu doğal güzelliklerin yanı sıra Sakarya ve çevresi, kültür gezisi yapmak isteyen kişiler için de pek çok farklı alternatif barındırıyor. Sakarya’da çoğu Osmanlı döneminden kalan birçok tarihi yapı bulunuyor. Bu yapılar arasında; Rahime Sultan Camii, Hasanfehmipaşa Camii, Yunuspaşa Camii, Beşköprü, Seyifler Kalesi, Sapanca Rüstempaşa Camii, Şeyhmuslihiddin Camii, II.Bayezid Köprüsü, Justinianus Köprüsü, Paşalar Kalesi ve Harmantepe Kalesi mutlaka görülmesi gerekenler arasında yer alıyor.

Ayrıca; Sakarya Müzesi, Deprem Müzesi ve Kuvayı Milliye Müzesi de ziyaretçilerini bu güzel şehrin tarihinde keyifli bir yolculuğa davet ediyor. Termal turizm açısından da gelişmiş bir şehir olan Sakarya, ziyaretçilerine hem şifa bulacakları hem de keyifli bir tatil yapacakları kaplıca merkezlerinden yararlanma imkanını sağlıyor. Sakarya Taraklı Termal Turizm Merkezi ile Akyazı Kuzuluk Kaplıcaları termal turizmin önemli merkezleri arasında yer alıyor.

Sakarya; Geyve ve Taraklı gibi geleneksel Osmanlı yaşantısının izlerini taşıyan bölgelerine ek olarak doğal yapıları ile de yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. Sakarya ilinin oldukça dinamik bir sosyal hayatı olup şehir, yılın farklı dönemlerinde birçok konsere, festivale ve çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Bunun dışında Sakarya’ya gelenlerin mutlaka Kırkpınar, İstanbuldere, Maşukiye ve Derbent’i de ziyaret etmelerini öneriyoruz.