ufuk saçıntı
Ufuk Saçıntı
Tüm Başlıklar

 

Evin genişliği, oda sayısı, yalıtım özellikleri, muhiti, cephesi ve bulunduğu çevredeki sosyal imkanlar ev almayı düşünenler tarafından incelikle değerlendiriliyor.

Nasıl Bir Ev Aradığınıza Karar Vermek İçin 6 Tavsiye

Günümüzde ev almak kolay değil; ev fiyatlarındaki artış kadar sürekli yenilenen inşaat trendlerinin de takip edilmesi gerekiyor. Eskiden bir evim olsun yeter düşüncesi artık gündeme dahi alınmıyor. Ev sahibi olmak başlı başına bir lüks olarak değerlendirilse de sahip olunacak evin hangi kriterleri taşıması gerektiği alıcıların aklını karıştırıyor. Evin genişliği, oda sayısı, yalıtım özellikleri, muhiti, cephesi ve bulunduğu çevredeki sosyal imkanlar ev almayı düşünenler tarafından incelikle değerlendiriliyor. Bu yazımızda nasıl bir ev aradığınıza karar vermenizi kolaylaştıracak 6 tavsiyeyi bulabilir, seçimlerinizin sonucunda mutlu olabilirsiniz.

1. Önce İhtiyaçlarınızı Analiz Edin

Ev almayı düşünüyorsanız doğru karar vermek ve sonraki dönemde pişman olmamak için öncelikle ihtiyaçlarınızı belirlemelisiniz. Evinizde kaç kişi yaşayacak, medeni durumunuz ne, kaç çocuğunuz var, evliyseniz eşiniz çalışıyor mu, eşlerin iş yerleri hangi ilçelerde, ulaşım için özel taşıtınız var mı gibi önemli soruların yanıtlarını bulmalısınız. Böylece genel anlamda hem evinizin özelliklerini; oda sayısı ve genişliğini belirleyebilir hem de satın alacağınız evde konforunuzu yükseltebilirsiniz.


 

Önerilen İçerik: Aileniz İçin Uygun Ev Nasıl Bulunur?

 


2. Hangi Semtlerde Yaşamak İstiyorsunuz?

Ev almayı düşündüğünüzde kendinize sormanız gereken en önemli sorulardan biri de hangi semtte ya da mahallede yaşamak istediğinizdir. Yalnızca fiyat odaklı ilerlemek ev satın almak için doğru bir strateji sayılmaz. Yaşamak istediğiniz bölgeyi belirlerken yalnızca isteklerinizi göz önünde bulundurmaktan ziyade bir önceki maddede belirttiğimiz unsurları da dikkate almanızı öneriyoruz. Seçeceğiniz semtin ulaşım imkanlarını, sosyal olanaklarını, alışveriş merkezlerine veya sağlık kurumlarına yakınlığını düşünürseniz daha pragmatist seçimler yapabilirsiniz. Bu aşamada nerelerde yaşamak istediğinizi listelemek ve bölgedeki satılık ev fiyatlarını araştırmak karar verme sürecinizi kolaylaştıracaktır.

3. Bina Özelliklerine Dikkat Edin

Satın alacağınız evin kaç yıllık olduğu, bulunduğu binanın deprem yönetmeliğine uygun inşa edip edilmediği, yalıtım özellikleri, binada doğalgaz bağlantısının olup olmadığı gibi unsurlar satın alacağınız eve karar verirken önemli değişkenler olarak ön plana çıkar. Bu özelliklere dikkat etmediğiniz takdirde çıkacak masraflardan da soğuk ya da sıcak havalardan da normalden çok etkilenirsiniz.

4. Tadilat İçin Ne Kadar Bütçeniz Olduğunu Belirleyin

Yeni bir ev satın alacaksanız tadilat masrafları özelinde çok da kafa yormanız gerekmez, ancak yıllanmış evleri tercih edecekseniz tadilat masrafları için ayrı bir bütçe oluşturmanız gerekebilir. Satın almayı düşündüğünüz evin su tesisatı, mutfağı, banyosu, badanası, kapıları gibi unsurlarının değişmesinin şart olup olmadığını; şartsa bütçenizin bu satın alma için uygun olup olmadığını belirlemelisiniz.

5. Sosyal Olanaklar Sizin İçin Önemli Mi?

Ev satın alacağınızda yalnızca dört duvardan ibaret bir yapı satın almazsınız, evin çevresi çevreniz; evin çevresindeki sosyal olanaklar hayatınız haline gelebilir. Bir de özel aracınız olmadığında zamanınızın büyük bir kısmını evinize yakın yerlerde geçirmek zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenle ev satın almadan önce hangi sosyal imkanların sizin için önemli olduğunun ayrımına varmalısınız. Spor salonlarının, koşu parkurlarının, alışveriş merkezlerinin, sağlık kurumlarının yakın olduğu muhitler arasında seçim yaparsanız yaşam standartlarınızı da yükseltebilirsiniz.

6. Evinizin Yakınlarında Hangi Eğitim Kurumları Bulunuyor?

Çocuklarınız varsa evinizin çevresindeki eğitim kurumlarını detaylı bir şekilde incelemenizi öneriyoruz. Özellikle lise çağına yaklaşan bir çocuğunuz varsa eğitim sistemi özelinde de düşüncelerinizi yoğunlaştırmalısınız. Bildiğiniz gibi artık ortaokul son sınıftaki öğrenciler hem sınava girebiliyor hem de ikamet adreslerine yakın okullarda okuyabiliyor. Dolayısıyla ev satın almadan önce bölgedeki okullar da ebeveynlerin merceğine takılıyor.