ufuk saçıntı
Ufuk Saçıntı

Kısaca, sadecilik olarak tanımlanabilen bir sanat akımıdır. Sadeciliğin, insanlara verdiği huzur ve rahatlık nedeni ile günümüzde, birçok insan yaşam felsefesi olarak bu akımı kendine rehber seçmiştir. Minimalizm, ilk olarak modern sanat ve müzikte başlamış olsa da, sadeliğin vermiş olduğu doygunluk duygusu nedeni ile dekorasyon ve mimaride de çokça tercih edilmektedir.

Minimalizm Nedir ?

Minimalizm her alanda sürdürülebilirliği savunur, bu sebeple gereksiz ögeler kullanılmaz. Eşyaları değil deneyimleri ve rahatlığı ön plana çıkartır. Bu akımda enerji, para ve zamanın sadece mutluluk için harcanması savunarak gereksiz abartılardan kaçınılır.
Bu akımda önemli olan sorgulamak ve farkındalıktır. Sadeleşme her alanda gerçekleştiğinden, hayatlardaki kalabalıklar da sorgulanır. Burada asıl hedeflenen küçülmek değil sadeleşmektir. Sadeleşme renklere kadar indirgenir.

Minimalizm Ne Değildir ?

Minimalizm hayatı kısıtlamak değildir. Gerçek bir minimalist olmak için elbise dolabındaki kıyafet sayısı veya evinizdeki mobilya adedinin bir önemi yoktur. Minimalizm cimrilik veya az alışveriş değildir.
Minimalist tarz beyaza boyanmış, çok az eşyalı odalarda vakit geçirmek demek değildir. Katı kuralları olmayan herkesin kendine özgü tarzı olan, yaşamın gereksiz ağırlıklarını bir kenara koyan yaşam biçimidir.

Minimalist Yaşamak

Minimalizm ’de günlük hayatın tüm ağırlıklarından kurtulma, faydacılığı ön plana çıkarma, tüketim ve satın alma dürtülerini kontrol altında tutma ekseninde yaşama esastır. Bu kavramlar, tüm insanlığın içinde olan fakat nedense, yapmak için etraftan çok etkilenen, bazı durumlarda da hayalî gibi görülebilen davranış biçimleridir.
Daha büyük bir ev yerine fonksiyonel bir ev, daha çok eşya yerine işlevsellik kabulü ile daha az eşya ile mutlu olabiliriz. Sadecilik aşırı tüketim davranışlarını da kontrol altında tutmamızı sağlar. Mutluluk daha fazla tüketim yaparak değil, ihtiyaçların abartılmadan giderilmesi sayesindedir.

Sanat akımı olarak akla gelen minimaliz günümüzde yaşam felsefesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Abartmadan, ihtiyaçlara odaklanarak yaşamak Steve Jobs, Mark Zuckerberg gibi kişilerin yaşantısında karşımıza çıkar. Mark Zuckerberg giydiği kıyafetler ile Steve Jobs ise evinin dekorasyonu ile bu akımın temsilcilerinden olmuşlardır.
Ne kadar gerekli? Olmasa ne olur? Daha basit olabilir mi? Gibi soruların cevabını bu akımı kabullenmiş insanlar sürekli kendilerine sorarlar. Az eşya, sade kıyafetler, gereksiz detaylardan kaçınmak, abartıdan uzak durma minimalist yaşamının belirgin prensiplerindendir.

Minimalist Mimari

Minimalist mimari eserlerde çevre ile uyum en önemli esaslardan bir tanesidir. Tabiat ve iç mekânlar bir araya getirilmeye çalışılır. Binalarda çıplak duvarlar, sadelik, basit malzemeler ve geometrik formlar kullanılarak uyum elde edilir. Dağınıklık ve göz yorucu abartılardan kaçınılır, minimalizm beyaz renk kullanmak değildir, iç mekanlar tasarlanırken sade çizgiler kullanmak, fazla olan ne varsa oradan çıkarmaktır.

Minimalist mimari

“Daha az daha çoktur” sloganı bu tasarım biçimini özetler. Sıcaklık, işlevsellik, rahatlık minimalist ev tasarımlarında ön plandadır. Alan düzenlemesi, renk ve detaylarda sadelik ile kaliteli bir tasarım hedeflenir. Kullanılan malzemelerde işlevsellik ön planda olmakla birlikte, tasarımcının tercihi olarak belirli noktalarda küçük dokunuşlar ile farklılıklar oluşturulabilir. İyi bir tasarım malzemelerde, formlarda ve detaylarda  sadelik tercihi ile sağlanabilir.
Minimalist evlerde verimli bir plan düzenlemesi sonucu, anlaşılır, basit bir düzen vardır. Minimal iç duvarlar, sade depolama alanları ve göz yormayan sade bir tasarım, bol güneş ışığı bu akımın mimaride yansıması olmuştur. Cephelerde ise, basit malzemeler, girinti ve çıkıntılardan kaçınma, doğaya saygı, sade çatı formu minimalist mimarinin özelliklerindendir. Cephelerde kullanılan malzemelerde süreklilik esastır. Dış cephelerde işlevsellik ve sadelik esastır. Daha çok gün ışığı için geniş pencereler öncelik olarak görülür.

Beyaz veya açık renkli duvar yüzeyleri, sade ve az miktarda eşya ile iç mekânlar tefriş edilir. Bina içinin bol miktarda gün ışığı alması, mahaller arası açıklıklar, estetiğe sadelik katarak düzenlenmiş odalar bu akımın göstergelerindendir. Odalarda kullanılan eşyalar, işlevselliği ön planda tutularak az miktarda kullanıldığından iç mekânlardaki nesneler soluk alabilmektedir.
Minimalist mahallerde yapılacak rastgele eşya tefrişi nedeni ile  “melez” bir görüntü ortaya çıkacaktır. Konut ve ofis tercihinizde minimalist binaları tercih ederseniz, iç tefrişat yaparken buna uygun davranırsanız, sade ve etkileyici ambiyans elde edersiniz. Anlamsız eşyalardan, tüketim çılgınlığından uzak durarak, düzen, ferahlık ve huzuru seçin…

Tüm bloglar için tıklayınız.