1970li yıllarda Amerika’da evsizlik sorununun çözülmesi için eski depoların ve fabrikaların yaşam alanlarına dönüştürülmesi fikri yeni bir akım yarattı: Loft tarzı. Bu yazımızda “Loft daire nedir?” ve “Loft dairelerin özellikleri nelerdir?” gibi en çok merak edilen soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
Eskimiş ve atıl kalmış eski binaların yaşam alanlarına dönüştürülmesi gereksinimi ABD’de 1970’li yıllarda ortaya çıkmıştır. İlk başlarda evsizler için bir çözüm niteliği taşıyan loft mekanlar hiç öngörülemeyen bir şekilde sanatçıların ve zanaatkarların ilgisiyle karşılaşmıştır. Çalışma alanlarını evlerinin bir parçası haline getirmek isteyen sanatçılar ve zanaatkarlar loft dairelere ilgi gösterince loft akım da ister istemez evrilmiştir.
Loft daireler mimarileri kadar iç tasarımları ile de farklılık arayanların beklentilerine yanıt verdiği için günümüzde çıkış mantığından farklı olarak apartmanların üst katları için tasarlanmaya başlandı. Bodrum katlarında ve tavan aralarında da rastlanabilen loft daireler dubleks ya da tek katlı olarak tasarlanabiliyor.
Loft Daire Nedir?
Genellikle eski endüstriyel binaların konutlara dönüştürülmesi ile planlanan yaşam alanları loft daire olarak tanımlanır. Hem yaşam alanlarının hem de çalışma alanlarının bir arada olduğu loft daireler banyo dışında herhangi bir duvara sahip değildir. Yüksek tavanlı ve geniş pencereli bu daireler son yıllarda en çok talep gören daire tipleri arasında yer almaktadır. Geçmişte kullanılan mekanların yeniden restore edilmesi ile oluşan loft daireler “hard loft”; doğrudan loft mimariye göre tasarlanan yaşam alanları ise “soft loft” olarak tanımlanmaktadır. Loft tarzının çok beğenilmesi ve dünya genelinde yayılması loft kültürüne kısmen zarar verse de loft daireler iç tasarımları ile ilham kaynağı olmayı sürdürmektedir.
Loft Dairelerin Kendine Has Mimari Özellikleri
Loft mimarisinin kendine has özellikleri 5 temel maddede sıralanabilir:
1. Açık ve Geniş Alan
Geleneksel loft daireler çok geniş alanları ile dikkat çeker. Minimum 1600 metrekarelik alana sahip olan loft yapılar için standartlar elbette artık değişmiştir. Geçmiş yıllarda eski fabrika ve depo gibi büyük ve atıl alanların dönüştürülmesi prensibiyle oluşan loft dairelere artık rastlamak pek mümkün değildir. Yine de geniş bir alan loft mimarinin en önemli özelliklerinden biridir. Geniş alana ek olarak loft dairelerin mimarisinde duvarlar kullanılmaz. Yalnızca banyo mahremiyetin sağlanması için kapalıdır, onun haricinde tek ve kesintisiz bir alan yaratılır.
2. Yüksek Tavanlar
Loft mimarisinin kendine has özelliklerinden biri de oldukça yüksek tavanlara sahip olmasıdır. Hard Loft olarak tanımladığımız geleneksel loft yaşam alanlarının tavan yüksekliği minimum 3 metredir.
3. Devasa Pencereler
Loft mimarisinde devasa pencereler kullanılır. Bunun temel nedeni loft yaşam alanlarına dönüştürülen fabrika ve depo gibi yerlerde elektrik henüz bulunmamışken gün ışığından maksimum şekilde yararlanmaktı. O zamanın ihtiyaçlarından doğan loft tasarımın ruhunun bir parçası, büyük ve geniş pencerelerdir.
4. Açıktaki Tesisat Boruları
Endüstriyel ruhu taşıyan loft tarzının en belirgin özelliklerinden biri tesisat borularının açıkta bırakılmasıdır. Loft tasarımdaki endüstriyel atmosferi korumak için tuğla duvarlar, havalandırma boruları, ahşap zemin, görülebilir kirişler ve çıplak kolonlar kullanılır.
5. Beton – Sac ve Tuğla Yüzeyler
19. yüzyılı yansıtan bu materyaller loft tasarımda yer bulur. Duvarların tuğladan oluşması, mutfak tezgahlarında sac kullanılması ve betonların ise özel bir işlemden geçirilmemesi loft tarzının özelliklerinden biridir.