emlak vadisi
Emlak Vadisi
Tüm Başlıklar

Konya, Türkiye'nin gezilmesi gereken en gözde şehirlerinden biridir. Türkiye'nin yüz ölçüm olarak en büyük ili olma özelliğine sahiptir. Nüfus yoğunluğu oldukça fazla olan illerimiz arasında yer alır. Oldukça fazla düz ovaları bulunan Konya, tarihi eserler bakımından gözde olan bir şehirdir. Özellikle öne çarpan bir özelliği ise tarihte Türkçe ilk kez Konya'da resmi dil olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Selçuklu döneminde önemli eserlerin yapıldığı bu şehir oldukça büyük öneme sahiptir. Mutlaka görülmesi gereken birçok tarihi yapıyı bünyesinde barındırır. Mevlana şehri olarak nitelendirilen Konya, mükemmel tarihi eserlerin bulunduğu bir şehirdir. Bir zamanlar Selçuklu devletinin başkenti olması da ona ayrı bir önem katmıştır. Birçok gezilecek tarihi yapılara sahiptir. Konya'da mutlaka görülmesi gereken tarihi yapılar oldukça fazladır.

Mevlana Müzesi

Konya'ya ayrı bir kimlik kazandıran Mevlana'nın burada yaşaması ve türbesinin burada yer almasından dolayı yapılan müze oldukça fazla rağbet gören tarihi bir yapıdır. Konya'da gezilmesi gereken tarihi yerlerin başında yer alır. Birçok insan sadece bu müzeyi görebilmek amacı ile bile Konya'ya gelmektedir.

Konya'da mutlaka görülmesi gereken tarihi yapılar içinde manevi değeri oldukça yüksek olan bir yapı olma özelliğini taşır. Oldukça özel bir yapısı olan bu tarihi yapı 1926 senesinden itibaren müze olmuştur. Bu tarihi yapının içinde özel odalar bulunur ve odaların içinde Selçuklu sultanlarının hediyeleri vardır. O zamanlardan kalan hediyeler hala günümüze kadar korunmuştur. Bu muhteşem yapı yıllarca varlığını sürdürmeyi başarmış ve günümüzün en gözde eserleri içinde olmuştur.

Karatay Medresesi

Karatay Medresesi, Konya'da mutlaka görülmesi gereken tarihi yapılar arasında yer alır. Bu medrese 1251 senesinde, II. İzzettin Keykavus zamanında inşa edilmiştir. Bu medrese 1955 yılında çini müzesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Medrese oldukça büyük bir kubbe yapısına sahip harika bir yapıdır. Bu medresenin girişinde 28 hadis bulunmaktadır. Bu medreseyi inşa ettiren kişi ise Selçuklu veziri olan Karatay Bin Abdullah olarak bilinir. Medrese oldukça mükemmel bir tarihi yapıya sahiptir. Özellikle medresenin giriş kısmı harika süslemeler ile gelen ziyaretçilerin dikkatini çekmektedir. Bu medrese günümüzde hala çini müzesi olarak kullanılmaya devam etmektedir.

Alaeddin Camii Konya'da mutlaka görülmesi gereken tarihi yapılar arasında karşımıza çıkan bir diğer eser de Alaeddin Camii'dir. Bu tarihi yapı Konya'da en çok ziyaret edilen yerlerden biri olarak Alaeddin Tepesi üzerinde yer almaktadır. Selçuklu dönemine ait olan bu yapıda Bizans ve Roma'ya ait mermer yapılı sütunlar bulunmaktadır. Bu muhteşem eserin dört giriş kapısı bulunmakta ve girişler doğu yönünde olmaktadır. Eser ziyaretçiler tarafından oldukça fazla rağbet görmektedir.

Sırçalı Medrese

Konya, muhteşem tarihi yapıları ile oldukça fazla ziyaret edilen şehirler arasında yer alır. Bu eserlerden biri olan Sırçalı Medrese, Konya'da mutlaka görülmesi gereken tarihi yapılar içerisinde yer almaktadır. 1242 senesinde inşa edilen bu tarihi eseri, Selçuklu döneminde emir olan Bedrettin Muslih yaptırmıştır. 1924 senesine kadar medrese olarak kullanılan bu eser 1950 senesinden itibaren restore edilerek müze hizmeti vermeye başlamıştır. Oldukça estetik bir görünüme sahip olan bu medrese çini olarak oldukça zengin bir yapıdır. Ancak bu çini zamanla dökülmeye başlamıştır. Buna rağmen tarihi yapı özelliğini asla kaybetmemiş ve Konya'nın gözde tarihi eserleri arasında yerini korumuştur.

İnce Minareli Medrese

Konya'nın muhteşem tarihi yapıları arasında yer alan İnce Minareli Medrese oldukça fazla ziyaret edilen yerlerden biridir. Keluk Bin Abdullah bu şah eserin mimarıdır. Konya'da mutlaka görülmesi gereken tarihi yapılar arasında yer almıştır. Bu eser, hadis ilmi öğretmek amacıyla yapılmıştır. II. İzzettin Keykavus döneminde yapılan bu eser tamamen taştan yapılmış harika bir yapıdır. Özellikle camii girişinde yer alan bitkisel ve geometrik şekillerin olması ziyaretçilerin oldukça fazla ilgisini çekmektedir. Yapımında moloz ve kesme taş kullanılmış, 1901 senesinde düşen bir yıldırım sonucunda tek şerefeli olmuştur. Bu camii 1956 yılında Taş ve Ahşap Eserler Müzesi olmuştur.

Gömeç Hatun Türbesi

Bu türbe, Konya'da mutlaka görülmesi gereken tarihi yapılar arasında bulunmaktadır. Bu şah eserin ne zaman ve kim tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Oldukça ilginç bir yapısı olan bu tarihi eser ziyaret edilmesi gereken en güzel yerlerden sayılır. Tuğla ve taş birleşiminden yapılmıştır. Bu eserin giriş kapısında çiniler bulunur ve çok dikkat çekicidir. Yapısı itibarı ile oldukça farklı olan bu türbenin örneği oldukça az bulunur. Bu eserde nadide olan yapılardan biridir.

Aziziye Camii

Konya'nın muhteşem tarihi eserlerinden biri olan Aziziye Camii, Osmanlı dönemi yapısıdır. Bu yapının iki minaresi ve tek kubbesi bulunmaktadır. Caminin oldukça dikkatleri çeken büyük pencereleri bulunmaktadır. Caminin yapısında Avrupa tarzı görülmektedir. Bu yüzden diğer tarihi eserlerden daha farklı bir mimarisi vardır. Beş farklı girişe sahip olan bu yapı, Konya'da mutlaka görülmesi gereken tarihi yapılar arasında bulunur. Ayrıca camii içerisinde süslü taşlar ve hoş yazı bulunmaktadır.

Konya'da Görülmesi Gereken Diğer Tarihi Yapılar

Konya, hem Selçuklu hem de Osmanlı Devleti için oldukça önemli olan bir şehir olmuştur. Özellikle Selçuklu dönemi eserleri fazlaca bulunduran bu şehir binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır. Konya'da mutlaka görülmesi gereken tarihi yapılar fazlaca mevcuttur.

Bu yapılardan bazıları şunlardır:

  • Aya Eleni Kilisesi
  • Sultan Selim Camii
  • Ateşbazı Veli Türbesi
  • Kadı Mürsel Camii
  • Meram Hamamı
  • Zazadin Hanı
  • İplikçi Camii
  • Hasbey Darül Huffazı
  • Yeşil Türbe
  • Beyşehir Kalesi

Bu yapılar gibi daha birçok eser Konya'da bulunmaktadır. Her biri ayrı ayrı güzellikte olan bu yapıları barındıran Konya şehri, harika bir kenttir.