Kiralama işlemlerinde alınan depozito ile ilgili detaylar kanunen belirlenmiştir. Kiracıdan ne kadar depozito alınmalıdır sorusunun cevabını yazımızda detaylı olarak bulabilirsiniz.
Depozito bir hizmet ya da malın karşılığında alınan güvende bedeli anlamına gelir. Özellikle ev kiralamada depozito almak oldukça yaygın bir tercih. Depozito bedelinin nasıl alınacağı ve ne şartlarda alınacağı ise Borçlar Kanunu ile belirlendiği için şartlara uymayan taleplerin şikayet edilmesi gerekiyor.
Depozito Nasıl Belirlenir?
Depozito her kiralama işleminde kiralayan tarafından talep edilen bir teminattır. Bazı mülk sahipleri depozito miktarı konusunda kendileri karar vermek isteseler de bu miktar kiralama işlemleri ile alakalı olan Borçlar Kanunu kapsamında belirlenmiştir. Kiralayandan talep edilecek depozito miktarı genel olarak 1 kira bedeli şeklinde talep edilse de kanunen kiralayan taraf 3 kira bedeline kadar depozito talep edebilir.
Farklı bir para biriminde ya da 6 aylık kira bedeli depozito isteme gibi durumlarla karşılaşmış olabilirsiniz. Bu tür talepler kanuna aykırıdır. Özellikle eşyalı ev kiralayan kişiler yaşayabilecekleri zararın büyük olacağını düşündükleri için yüksek depozito bedeli isteyebilirler. Böyle bir durum ile karşılaştığınız zaman kiraya veren kişiye ve emlakçıya depozito bedelinin kira bedelinin en fazla 3 katı olacağını, kira bedelinin 3 katından fazla depozito alınması Borçlar Kanunu’na aykırı olduğunu hatırlatmalısınız.
Depozito doğrudan ev sahibine ya da emlakçıya verilmemelidir. Depozito bir güvence kaynağıdır ve değer kaybının önüne geçilmesi için mümkünse bir tasarruf hesabında tutulmalıdır. Bu şekilde iki tarafın haklarının korunması sağlanabilir. Bunun yanı sıra kira sözleşmesinde depozito bedeli olarak “Bir Kira Bedeli” şeklinde açıklama yapıldıysa bu da kiracının taşınması durumunda mevcut kira bedeli olarak depozitonun geri ödenmesi anlamına gelir. Depozito bedelinin hem kiralayan hem de kiracı tarafından kabul görecek şekilde belirlenmesi ve saklanması gerekir.
Depozito Hangi Durumlarda Teminat Sağlar?
Mülkte meydana gelebilecek her türlü olağandışı hasar karşısında depozito teminat olarak kullanılabilir. Kullanıma ve zamana bağlı olarak meydana gelen değer kayıpları kiracının sorumluluğunda olmadığı için bu tür yıpranmalara bağlı olarak depozito talep edilmesi doğru değildir. Hem kiralayanın hem de kiraya verenin haklarının en iyi şekilde korunması için yapılan kira sözleşmesinde evin genel durumu belirtilmelidir. Kiralayan taşınmadan önce emlakçı eşliğinde eve gidip tesisat, yapı ya da yer döşemesi, duvar boyası gibi detaylar hakkında bilgilendirme yapıp sözleşmeye bu bilgileri ekletmelidir. Ev boyalı değilse, tesisatlarda sorun varsa ve bunlar kiracı tarafından yaptırılacaksa da hepsi sözleşmede yer almalıdır. Bu sayede taşınma esnasında kiraya veren tarafın haksız bir şekilde depozitoyu elinde tutmasının önüne geçirilir. Ayrıca evde demirbaş bulunuyorsa ve kullanılabilir durumdaysa bunların da sözleşmeye eklenmesi doğru olacaktır. Kiralayan evden taşınırken söz konusu demirbaşları teslim aldığı şekilde bırakmak zorundadır.
Depozitonun kiralayan kişinin elektrik ve su faturalarını üstüne almaması durumunda kiraya veren kişiye ödenmemiş borç bıraktığı durumlarda da kullanılabilir. Artık yasalar ile kiraya veren kişilerin yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi için kiralayanların faturaları üstlerine almaları gerekmektedir. Bununla birlikte kiracı evden taşınırken depozitoyu almak için borcu yoktur belgesini de teslim etmek zorundadır. Borcu yoktur belgesi yoksa, evin ödenmemiş faturaları varsa bu bedeller depozitodan tahsil edilebilir.
Depozito Kira Yerine Geçer mi?
Depozitonun alınma nedeni kiracıya bağlı olarak meydana gelene zararlar karşısında ev sahibinin teminatının olmasıdır. Her ev kullanıma bağlı olarak zamanla yıpransa da kullanıma bağlı olmayacak kadar büyük hasarlarda ev sahibinin zararı depozito ile karşılanmalıdır. Bu nedenle depozitonun kira yerine geçmemesi gerekir. Pek çok kiracı taşınmadan önce depozitoyu kira bedeli olarak saymayı ve kira ödememeyi teklif eder. Ancak bu usule aykırı bir durumdur ve kiralayanın dava açması noktasında kiracının davayı kaybedeceği bilinmelidir.
Kiracının Evden Çıkarılması konusunda bilgi almak için TIKLAYINIZ.