Karadeniz deyince derya deniz muhteşem doğası, havası, eşsiz güzellikleri, canlı mı canlı doğası, tarihi mekanları, göl manzaraları aklımıza geliyor. Bu muhteşem güzellikleri görünce etkilenmemek ve hayran olmamak elde değil. Doğu Karadeniz, Orta Karadeniz, Batı Karadeniz olmak üzere 3 bölgemizde eşsiz tarihi yapılar birçok millete ev sahipliği yapmıştır. Hem bol oksijenli havası hem eşsiz manzarası hem de doğasıyla hayran bırakıyor. Mimari açıdan da bulunduğu bölgeye uygun yapılan yapılarıyla dikkat çekiyor. Mekanlar Karadeniz’de mutlaka gidilmesi gereken tarihi yapılar birçok medeniyet tarafından kullanılıp dönüştürülmüştür.
Neden Karadeniz'e Gitmeliyiz?
Gezmeyi, görmeyi, tarihi yapıları incelemeyi, araştırmayı sevenler olarak bu eşsiz güzellikleri mutlaka görmelisiniz. Bu mekanları Karadeniz’de mutlaka gidilmesi gereken tarihi yapılar bölümünden inceleyebiliriz.
- Havası
- Doğası
- Sabah- akşam değişen eşsiz manzaraları
- En güzel yaylaları için
- Nefes alabileceğiniz ormanları için
Karadeniz'i mutlaka gezip görmelisiniz. Ha bir de Karadeniz’de mutlaka gidilmesi gereken tarihi yapılar bölümünü de atlamamak lazım.
Karadeniz'de Mutlaka Gidilmesi Gereken Müzeler
Bu bölümümüzde Karadeniz’de mutlaka gidilmesi gereken tarihi yapılar alanından müzeleri tek tek açıklayacağız.
Bunları sıralayacak ve teker teker başlıklarda ele alacak olursak;
- Trabzon Ayasofya Müzesi
- Sinop Arkeoloji Müzesi
- Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi
- Kastamonu Müzesi
- Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi
- Trabzon Şehir Müzesi
- Gazi Müzesi
- Giresun Müzesi
- Trabzon Sümela Manastırı
Bu yazımızda daha çok herkes tarafından pek duyulmayan mekanları ele almak istedik.
Trabzon Ayasofya Müzesi
Trabzon Ayasofya Müzesi Karadeniz’de mutlaka gidilmesi gereken tarihi yapılar arasında bu yapıda bulunuyor. Trabzon' da bulunan bu müze şuan cami olarak kullanılıyor. Tavan ve duvarlarında etkileyici süslemeler bulunan bu alanı kesinlikle yolunuz düşerse gezin, görün, araştırın isterim.
Sinop Arkeoloji Müzesi
Sinop Arkeoloji Müzesi Karadeniz’de mutlaka gidilmesi gereken tarihi yapılar arasında bu yapıda bulunuyor. Sinop'ta bulunan bu müze şehrin medeniyetini somutlaştırıyor. İçerisinde birçok medeniyetten örnek eşya bulunuyor. Bu tarihi eşyalar günümüze kadar olduğu kadar korunabilmiş. Yolunuz düşerse mutlaka gidip bu atmosferi solumalısınız. Tunç Çağı'ndan Bizans dönemine kadar olan birçok kap kacak, heykel gibi birçok eşya bulunuyor. Bu müzenin tek sorunu etrafından bulunan binaların bu yapıyı yok edecek derecede iç mekanda bırakması olmuştur.
Giresun Müzesi
Giresun Müzesi Karadeniz’de mutlaka gidilmesi gereken tarihi yapılar arasında bu yapıda bulunuyor. Giresun sınırları içerisinde bulunan bu yapının ismi Gogora Kilisesidir. Eskiden kilise olarak kullanılan bu yapı bir zamanlar cezaevi olarak kullanılmış. Günümüzde müze olarak kullanılıyor. Yapının içerisinde en eski zamanlardan günümüze kadar pek çok medeniyetin izlerini taşıyan eşyalar bulunuyor. Silahlar, giysiler, para örnekleri, antik eserlerle ortamın atmosferi daha da büyülü bir hale geliyor.
Trabzon Sümela Manastırı
Trabzon Sümela Manastırı Karadeniz’de mutlaka gidilmesi gereken tarihi yapılar arasında bu yapıda bulunuyor. Trabzon deyince bütün herkesin aklına ilk mutlaka Trabzon Sümela Manastırı gelir. Yapıyı ilk görünce şoka uğrayabilirsiniz. Böylesine muhteşem tekniğiyle, mimarisiyle görünce herkesi hayran bırakan cinsten bir yapı konumundadır. Bulunduğu kaya oyularak bir alan yaratılmış. Halk adında bir zamanlar Meryem Ana olarak kullanılmış. Sarp kayalıklar oyularak inşa edilen bu yapı inanç merkezi olarak yaşam bulmuş. Manastırın çeşitli bölümleri vardır; mutfak, kütüphane, misafirhane, öğrenci odaları, birkaç şapel gibi alanlar bulunuyor.
Mimar Vedat Tek Kültür Ve Sanat Merkezi
Mimar Vedat Tek Kültür Ve Sanat Merkezi Karadeniz’de mutlaka gidilmesi gereken tarihi yapılar arasında bu yapıda bulunuyor. Kastamonu sınırları içerisinde bulunan bu alan ahşap yapısıyla, Vedat Tek'in de eserlerini içerisinde barındırıyor. İçerisinde el oyası müzesi, ağaç işleri müzesi bulunuyor. Kadın ve erkek birçok eski şapkayla göz dolduruyor. Ayrıca dantel evi de içerisinde bulunuyor. Eski devlet adamlarından Bülent Ecevit gibi saygın isimlerin de şapkaları sergilenip korunuyor.
Mağaralar
Yeryüzünde bulunan birçok güzelliğin yanında yeraltında da eski medeniyetlere ev sahipliği yapmış mağaraları da bulunuyor. Bu bölümümüzde Karadeniz’de mutlaka gidilmesi gereken tarihi yapılar alanından mağaraları tek tek açıklayacağız.
Bunlar;
- Ballıca Mağarası
- Çal Mağarası
- İnaltı Mağarası
- Fakıllı Mağarası
- Gökgöl Mağarası
- Cehennem Ağzı Mağarası
Karadeniz bu ve bunun gibi daha birçok mağara ve eşsiz yapısıyla dikkat çeken bir bölgemiz konumundadır.
Ballıca Mağarası
Ballıca Mağarası Karadeniz’de mutlaka gidilmesi gereken tarihi yapılar arasında bu yapıda bulunuyor. Ballıca Mağarası Tokat sınırları içerisinde bulunan görünce insanı hayran bırakan eşsiz bir yapı durumundadır. Her sene milyonlarca turiste ev sahipliği yapan bu yapı hem ekonomik olarak ülkemizi kalkındırıyor hem de en büyük mağaralarından biri olma konumuna erişiyor. Yolunuz denk düşerse mutlaka gezin, görün, fotoğraflayın ve paylaşın derim.
Çal Mağarası
Çal Mağarası Karadeniz’de mutlaka gidilmesi gereken tarihi yapılar arasında bu yapıda bulunuyor. Trabzon'un Düzköy sınırları içerisinde bulunuyor. İçerisine girdiğiniz zaman sizi çok farklı bir atmosfer bekliyor. Dolinden sarkan sarkıt ve dikitler ilk bakışta oldukça dikkat çekici olmuştur. Çıkışta da etrafında bulunan bir kafede oturup bir Karadeniz çayı yudumlayın derim.
İnaltı Mağarası
İnaltı Mağarası Karadeniz’de mutlaka gidilmesi gereken tarihi yapılar arasında bu yapıda bulunuyor. İnaltı Mağarası Sinop Ayancık sınırlarında bulunuyor. Mağaranın içerisine merdivenle ulaşıyoruz. Sarkıt, dikit ve oluşan sütunlarla çok eşsiz bir görünüme sahiptir. Mağaranın önünde bulunan gezi rotaları ve kır bahçeleriyle etrafı da güzelleştirilmeye çalışılmış. Mapara farklı ışıklandırmalarla farklı görsellere bürünüp farklı mekan hissi oluşturmuştur.
Cehennem Ağzı Mağarası
Cehennem Ağzı Mağarası Karadeniz’de mutlaka gidilmesi gereken tarihi yapılar arasında bu yapıda bulunuyor. Zonguldak Ereğli sınırları içerisinde bulunan yapı halkın dilinde Koca Yusuf Mağarası olarak biliniyor. Zemininde taban suyu bulunuyor. Işıklandırmalarla ortamın atmosferine farklı bir büyü katılmıştır..