İmar Barışı kapsamında yapı kayıt belgesi için başvuruda bulunanlar için ödeme süresi uzatıldı. Yapılan değişikliğe göre yapı kayıt belgesi bedelinin minimum %25’inin 31 Temmuz; kalan kısmının ise 31 Aralık tarihine kadar ödenmesi gerekiyor. Detaylar yazımızda…
İmar Barışı uygulaması sayesinde binlerce kişi daha önce ruhsatsız olan yapıları için tapu alma hakkına sahip oldu. 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılan, ruhsatı olmayan ya da ruhsat alma şartlarını karşılamayan yapılara resmi bir statü kazandırılmasını sağlayan uygulama için Yapı Kayıt Belgesi bedelinin yatırılması gerekiyordu. Uygulama fırsatını yakalamak isteyen ancak bedeli yatırmakta zorlanan kişiler için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir kolaylık daha sundu. Yapı kayıt belgesi bedelinin ödeme süresi uzatıldı ve bu haktan yararlanmak isteyen vatandaşlar için yeniden umut doğdu.
İmar Affı Süresi Uzatıldı
2018 yılında gündeme bomba gibi düşen ve birçok kişinin tapu sahibi olma fırsatı yakaladığı İmar Barışı 2019 Haziran ayında sona eriyordu. Talebin fazlalığı karşısında ilgili Bakanlık tarafından vatandaşlara mutluluk verici bir açıklama yapıldı. Bu açıklamaya göre İmar Barışı süreci 31 Aralık 2019 tarihine kadar uzatıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan karar göre 31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsat eklerine ek veya ruhsatsız yapılara Yapı Kayıt Belgesi almak için başvuru yapmış olanların yapı kayıt bedeli ödeme süresi uzatıldı. Karar kapsamında bedelin minimum %25’inin 31 Temmuz 2019 tarihine kadar ödenmesi gerekiyor. Minimum sınırları belirlenen ödemeyi yapan vatandaşların ödemenin geri kalanını ise 31 Aralık 2019 tarihine dek ödemeleri halinde hak kayıpları oluşmuyor.
İmar Barışı Vatandaşın Yüzünü Güldürdü
Yıllar boyunca ruhsatsız yapılarda oturmanın tedirginliğini hisseden vatandaşlar İmar Barışı sayesinde tabiri caizse derin bir nefes aldı diyebiliriz. Gerekli şartları karşılayan yapılar için başlatılabilen İmar Barışı sürecinin sağladığı avantajları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Geçmiş dönemde ruhsatsız yapıları için yıkım kararı çıkmış ve bu bedel ödenememiş dahi olsa İmar Barışı kapsamında idari para cezaları iptal ediliyor.
- İmar Barışı sayesinde yapı kullanma izin belgesi şartı aranmadan iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verilebiliyor.
- İmar Affı Kanunu yıkım kararlarından doğan ataşehir escort endişeyi sona erdiriyor. Yine de deprem yönetmeliğine uygun olmayan yapılar için yararlanılan hakta tedbiri almak maliklere düşüyor.
- Yapı kayıt belgesi alınan binalara doğalgaz, elektrik ve su bağlanabiliyor. Böylece geçmiş dönemde ilgili mercilere yapılamayan başvuru sayılarında ciddi bir artış yaşanıyor.
- İmar Affı ruhsatsız olduğu için resmi bir ekonomik değeri bulunmayan binalara değer katıyor. Böylece vatandaşlar izinsiz olarak diktikleri binalardan dahi gelir elde edebilecek duruma geliyor. Bu durum toplum içerisinde bazı sorgulamalara da neden oluyor.
İmar Barışı avantajları genellikle dile getirilse de yine de bazı dezavantajlar var ki çok dillendirilmiyor. İmar Barışı’ndan yararlanmak isteyen vatandaşlar ev sahibi olabilme umudu taşırken güvenlik riskleri göz ardı edilebiliyor. Özellikle yapım tarihi eski binaların deprem yönetmeliklerine uygun inşa edilmemesi Türkiye gibi fay hatlarının yoğun olduğu ve deprem kuşağında yer alan bir ülke için özünde büyük bir risk teşkil ediyor. Depreme dayanıklı binalarda oturmadıklarının farkında olsalar da vatandaşlar kendilerine sunulan İmar Affı hakkından yararlanma peşinde sürükleniyor.
İlginizi Çekebilecek Başka Yazılar :