İlk kez ev sahibi olmaya hazırlananların dikkat etmesi gereken 10 önemli konu hakkında detaylı bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz.
Ev almak başlı başına heyecan ve mutluluk verici bir eylemdir, özellikle de ilk ev satın alınacaksa tüm duygular en yoğun haliyle etkisini hissettirir. Heyecandan ve mutluluktan bazı gerçekler ise maalesef gözden kaçırılabilir. Bu yazımızda ilk kez ev sahibi olmaya hazırlananların dikkat etmesi gereken en önemli konulara odaklanacağız.
Evin Konumu Nasıl?
İlk kez ev satın alacaksanız evin konumunu kapsamlı bir şekilde ele almalısınız. Evin aile fertlerinizin işine ya da okuluna olan uzaklığını düşünmeli, bölgenin ulaşım olanaklarını değerlendirmelisiniz. Böylelikle yeni aldığınız evin sizin için önemli olan lokasyonlara uzaklığı nedeniyle zorluk yaşamazsınız. Evin konumu aynı zamanda yatırımınızın size bırakacağı kar için de oldukça önemlidir. Konut fiyatlarının değer kaybetmediği ya da değer kazandığı bölgelerden ev aramak her zaman sizin avantajınıza olacaktır.
Evin Net Alanı Ne Kadar?
Yeni alacağınız evde konforunuzun mümkün olduğunca yüksek olması için evin konumunun yanı sıra evin alanını da hesaba katmalısınız. Brüt alan ile net alan arasında çok fark varsa metre kare bilgisi önemini kaybeder. Sizin ve aile bireylerinizin rahat yaşaması için ve verdiğiniz paranın karşılığını alabilmek için en başından işi sağlama almalısınız.
Evin Geçmiş Dönem Borçları Var Mı?
İlk kez ev alıyorsanız durumun heyecanı ile evin geçmiş borçlarını araştırmayı unutabilirsiniz. Emlak vergisi, doğalgaz, elektrik, su ve hatta aidat borçları ile ilgili araştırma yapmanızı öneriyoruz. Bu şekilde gönül rahatlığı ile ek bir masraf ödemek zorunda kalmadan evinizde oturmaya başlayabilirsiniz.
Ev Kaç Yıllık?
Alacağınız ikinci el bir ev ise mutlaka evin ya da evin bulunduğu binanın yaşını öğrenmenizi öneriyoruz. Maalesef bazı evlerin satış ilanlarında yanlış beyanda bulunulabiliyor. 15 senelik evler 5 senelik, 40 senelik binalar 20 senelik olarak lanse edilebiliyor. Dikkatli olmak da fayda var.
Peki ya Komşular ve Muhit?
“Ev alma komşu al” diye boşuna dememişler. Almayı düşündüğünüz ev normalden daha ucuzsa tetikte olun. Bazen ev satışlarının nedeni kötü komşu ilişkileri olabiliyor. Aynı şekilde evin bulunduğu muhitteki suç oranları ve demografik yapı da evlerin daha ucuza satılabilmesine neden olabiliyor. Ev almadan önce bu unsuru da düşünmelisiniz.
Evi Kim Yapmış?
Satın alacağınız evle ilgili en çok dikkat etmeniz gereken faktörlerden biri de evi kimin ya da kimlerin yaptırdığıdır. İnşaat şirketleri ya da müteahhitler piyasada yaptıkları işlerle anılırlar. Dolayısıyla geçmiş projeleri ve güvenilirlikleri hakkında kolay bir şekilde bilgi edinilebilir.
Ev Deprem Yönetmeliğine Uygun Mu?
Evin konumu güzel, alanı sizin için yeterli, evin borcu da yok. Her şey çok güzel, peki ya evde kullanılan yapı malzemeleri ne durumda? Kaliteli malzemeler mi seçilmiş yoksa göstermelik olarak malzemeler kullanılmış mı? Hepsinden önemlisi evin zemini sağlam mı? Ev ya da bina deprem yönetmeliğine göre mi yapılmış? Evin değerini etkilemekten ziyade güvenliğinizi ilgilendiren bu soruların yanıtlarını mutlaka vermelisiniz.
Ek Masraf Yapmanız Gerekiyor Mu?
Keşke her satılık ev içine girilip oturulabilecek durumda olsa! Maalesef böyle bir şansa herkes sahip olamıyor. Bütçenize uygun bir ev bulduğunuzda ancak evin tadilata ihtiyacı olduğunda ek bütçe gereksinimini karşılayabiliyor olmanız gerekiyor. Aksi takdirde biriken borçlar nedeniyle yaşantınız zorlaşabilir. Bu durumda ya tadilata ihtiyacı olmayan bir ev bulmanız ya da tadilat masraflarını karşılayabilecek duruma sahip olmanız gerekiyor.
Bina Yalıtımlı Mı?
Satın almayı düşündüğünüz evde hangi ısınma imkanınızın olacağını önceden öğrenmelisiniz. Genellikle son yıllarda yapılan binalarda doğal gaz bulunuyor ve yalıtımları da yapılmış oluyor. Ancak bina yaşı arttıkça yalıtım büyük bir sorun haline geliyor. Bu durumda ise kış aylarında artan faturalar ve yine buz gibi odalarda yaşama zorunluluğu ile yüzleşiliyor.
Evin Tapusunu İncelediniz mi?
Ve geldik son maddemize, satın almayı düşündüğünüz evin tapusunu mutlaka görmelisiniz. Tapuda yazılı her bir unsuru araştırmalı ve kat mülkiyeti ya da kat irtifakı tapusu olan daireleri tercih etmelisiniz.
İlginizi Çekebilir : Aileniz İçin Uygun Ev Nasıl Bulunur?
İlginizi Çekebilir : Artıları ve Eksileri ile Ev Yatırımı