Hazine arazisi kiralamak isteyenler için sağlanması gereken şartlar nelerdir? Kanun ve yönetmeliklere uygun kiralama için hangi hazine arazileri uygundur?
2018 yılında yürürlüğe giren yeni düzenleme ile birlikte, yerli üretimin arttırılması ve ekonomik iyileşmenin sağlanması amacıyla hayvancılık, ağaçlandırma ve tarım alanlarında faaliyet gösteren vatandaşlar hazine arazilerini uygun koşullara kiralama hakkı elde etti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan uygulama Türkiye’deki giderek artan erozyonu önlemeyi, ormanlık alanları çoğaltmayı ve daha doğal bir çevreye kavuşmayı hedefliyor. Bu hedefler doğrultusunda da başta zeytin, Antep fıstığı, badem, ceviz olmak üzere akasya, ladin, köknar, kızılcam, fıstıkçamı ve okaliptüs türlerinin hazine arazilerinde yetiştirilmesine izin veriliyor. Hazine arazisi kiralama bedelleri dönüm başına 6 TL 75 kuruş olarak belirleniyor ve 10 yıllık süre boyunca arazilerin ağaçlandırılmasına izin veriliyor.
Hazine Arazileri Hayvancılık için Kiraya Veriliyor
Tarımsal faaliyetlerin desteklenip geliştirilmesi amacıyla hayvancılık yapanların da hazine arazisi kiralama talepleri olumlu karşılanıyor. Toplamda 29 milyon metrekarelik hazine arazileri hayvancılık faaliyetleri için ayrılıyor. Hayvancılığa ek olarak tıbbi bitkilerin, aromatik bitkilerin ve süs bitkilerinin yetiştirilmesinin teşvik edilmesi amacıyla çiftçilere çok uygun bedelli hazine arazisi kiralama şansı sunuluyor. Bitki yetiştiriciliği yapacak olan ve kiralama için gerekli şartları karşılayan çiftçiler piyasa değeri 100 bin TL olan hazine arazisini yıllık 100 TL gibi cüzi bir fiyata kullanma hakkına sahip oluyor.
Hazine Arazileri Kiralama İşlemleri Hakkında Önemli Bilgiler
Hazine arazileri kiralama işlemi yapanlar sabit tesis yapmadıkları takdirde arazileri 10 yıla kadar kiralayabiliyorlar ve ödemeleri KDV’siz gerçekleştiriyorlar. Ağaçlandırma amaçlı kiralamalarda ise ilk 5 yıl %50 indirim imkanından yararlanabiliyorlar. Hazine taşınmazlarını aromatik – süs ve tıbbi bitkiler üretimi ile kiralamak isteyenler çok yıllık bitkiler için 10 yıla kadar, tek yıllık bitkiler için ise 5 yıla kadar kiralama imkanına sahip oluyor.
Hazine Arazisi Kiralama Başvurusu Nasıl Yapılır?
Ticari, spor ve sosyal nitelikli amaçlarla hazine arazisi kiralamak isteyen vatandaşların, kiralama amaçlarını beyan ettikleri bir dilekçe yazmaları ve kiralamak istedikleri arazinin bağlı bulunduğu Çevre ve Şehircilik İl müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekiyor.
Hangi Hazine Arazileri Kiralanıyor?
Hazine arazisi kiralamak isteyen kişilerin hangi arazilerin kiralamaya açık olduğunu öğrenmesi gerekiyor. Milliemlak.gov.tr adresinden kiralamaya açık arazilerin bilgileri yer alıyor. Kiralama işlemleri açık teklif usulü, pazarlık usulü ve kapalı teklif usulü olmak üzere üç farklı ihale türüne göre yapılıyor. Dolayısıyla hazine kiralamak isteyenlerin ihaleye katılması gerekiyor.
Hazine Arazisi Kiralama İhalelerine Kimler Katılabilir?
Hazine arazisi kiralama ihalelerine kimlerin katılacağı aslında “Kimler Hangi Şartları Sağlayarak Hazine Arazisi Kiralar?” sorusu ile aynıdır. Çünkü hazine kiralama işlemleri ihale usulüyle yapılmaktadır. İhaleye katılma şartları şu şekilde sıralanabilir:
- Yasal yerleşim sahibi olunması,
- Türkiye’den bir adresin tebligat adresi olarak gösterilebilmesi,
- İşin kapsamı gereği Mal Müdürlüğü ya da Defterdarlık tarafından istenen evrakların tamamlanması,
- İstisna olarak belirtilen işler dışındakiler için geçici teminat yatırılması,
- Özel kişilerin ihale senedinde ticari sicil kayıt belgesi alması, noter tasdikli imza sirkülerinin veya vekaletnamenin sunulması,
- Kamu tüzel kişilerin ihaleye katılacak kişileri yetkilendirdiklerine dair belge ibraz etmesi.
Hazine arazisi kiralama ihalelerine katılanlar ihale bitiminden 15 gün içerisinde sonuçları öğrenebilirler. İhale bedeline göre onaylar veya ret kararları netleştirilir. İhale sonuçları karar kesinleştikten 5 işgünü içerisinde katılımcılara tebliğ edilir.