Hem ev sahiplerine hem de kiracılara fayda sağlamak için hazırladığımız bu yazımızda ev sahibinin sorumlulukları hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Ev sahibi olmak herkesin hayali, ancak şartlar her zaman istediğimiz doğrultuda şekillenmiyor. Uygun fiyatlı kirası olan bir konut bulmak kimi zaman en temel gereksinimimiz olan barınma ihtiyacımızı karşılarken bizi mutlu edebiliyor.
Kiracı olduğumuzda düşündüğümüz şeyler ve almaya hazır olduğumuz sorumluluklar mal sahibi olduğumuzda da farklı şekillerde devam ediyor. Ev kiralamak ve evini kiralamak arasındaki yükümlülük farklılıkları zaman zaman kira sözleşmelerinin ihtilaflı hale gelmesine neden oluyor. Bu yazımızda ev sahibinin sorumluluklarına odaklanacağız. “Evin aidatını kim öder?”, “Evdeki tadilatları kim karşılar?”, “Kiralanan konut ile ilgili zorunlu sigorta ve benzeri yükümlülükleri ödemekle kim yükümlüdür?” gibi en çok merak edilen soruların yanıtları sizleri bekliyor.
Ev Sahibinin Kiracılara Karşı Sorumlulukları ve Hakları
Türkiye Cumhuriyeti kanunları kira sözleşmelerinin her iki tarafını da koruma doğrultusunda oluşturulmuştur. Yapılan kira sözleşmelerinde en önemli noktalar olası bir anlaşmazlığın çözümüne yönelik planlandığından hem kiracının hem de ev sahibinin karşılıklı yükümlülükleri bulunur. Ev sahibinin kiracılara karşı yükümlülükleri şu şekilde sıralanabilir:
- Ev sahibinin en önemli sorumluluklarından biri yapılan kira sözleşmesinde belirlenen teslim tarihinde evi kiracıya teslim etmektir. Ev sahibi kiracıya evi teslim ederken kullanıma elverişli olacak şekilde taşınmazı bırakmalıdır.
- Ev sahibi kiraladığı gayrimenkul için ödenmesi zorunlu olan sigortaları, vergileri ve diğer ödemeleri, kira sözleşmesinde aksi belirtilmediği takdirde ya da kanunda öngörülmemesi halinde ödemekle yükümlüdür. Evin zorunlu ödemelerini kiracı yapmaz, bu nedenle kiracılardan zorunlu ödemeler talep edilse dahi kiracılar için ödeme yükümlülüğü oluşmaz.
- Ev sahibi kira sözleşmesi boyunca kiracıyı haklı sebepleri olmadığı takdirde evden çıkaramaz. Ülkemizde yaygınlıkla ihtilafa neden olabilen bu gibi durumlarda kiracıların haklarını bilmesi, ev sahiplerinin ise sorumluluklarının farkında olması gerekir. “Almanya’dan oğlum geldi” minvalinde başlayan ve kiracıyı sözleşme süreci dahilinde evden çıkarmaya yönelik girişimler gerçekleşemez.
- Ev sahibi ve kiracı arasında yapılan sözleşme dahilinde kiracı evden çıkmak isterse ve mülk sahibi olan kişi evini yeniden kiralayamazsa kiracıdan 3 aylık tazminat isteyebilir.
- Kiracılar kira ödemesi yapmadığı takdirde ev sahibinin hakları da korunur. Ev sahibi kiracıya noterden ödeme ihtarı gönderebilir, ihtar gönderildikten sonraki 30 gün içerisinde kiracı kira ödemesini yapmazsa ev sahibi tahliye davası açabilir ya da icra takibi başlatabilir.
- Borçlar Kanunu dönüşüme giren evler noktasında ev sahiplerine yükümlülükler getirmiştir. Kiracının oturduğu ev yıkılıp yeniden yapıldığı takdirde mal sahibi kiracısını yeni eve davet etmekle yükümlüdür. Ev sahibi bu yükümlülüğüne uymadığı takdirde kiracısına 1 yıllık kira bedeline ek olarak taşınma bedeli de öder.
- Kiracının oturduğu konutun bulunduğu apartmanda mantolama, izolasyon, dış cephe boyası gibi onarım ve tadilat işlemleri yapıldığında ev başına ödenmesi gereken miktar ev sahibi tarafından karşılanır. Bu gibi bir durumda ilk ödemeyi kiracı yaparsa ödeme makbuzunu saklayabilir ve ev sahibine ibraz ederek yaptığı harcamaları kira masrafından düşebilir.
- Ev sahiplerinin bir diğer sorumluluğu taşınmaz malın su veya ısıtma tesisatında meydana gelen sorunların giderilmesi için gerekli masrafı karşılamaktır. Eğer ev sahibi evini eşyalı olarak kiraya veriyorsa ve ev eşyaları arızalı çıkmışsa yine ödeme yükümlülüğü ev sahibine aittir.
- Ev sahibi kiraya verdiği taşınmaza kendisi ya da üçüncü taraflar nedeniyle uğradığı zararı karşılamakla sorumludur. Kiracının neden olmadığı zararlar kiracıdan istenemez.
Görüldüğü gibi ev sahiplerinin kiracılara karşı birçok farklı sorumluluğu bulunuyor. Yazımızın girişinde de belirttiğimiz gibi kanunlarımız kiracı sıfatındaki kişilere de çeşitli yükümlülükler veriyor. Ev sahiplerinin sorumlulukları baki olsa da kiracıların da kendi sorumluluklarının farkında olması kiralama süreçlerinin sorunsuz hale getirilmesi açısından büyük önem taşıyor.