Herhangi bir insan ile birlikte çalışmaya karar vermek bile oldukça zorken onlarca yıl boyunca ayakta kalacak yapıların tasarımlarını yapacak kişilerin seçimini yapmak çok daha zordur. Öncelikle beklentileri belirlemeli, mimari açıdan taleplerinizi düzenlemeli ve nihayetinde gerçekten iletişim kurabildiğiniz bir insan ile çalışmayı tercih etmelisiniz. Peki mimar seçiminde sizi bekleyen süreçler nelerdir? Sizin içim bu süreçler kısaca göz atarak doğru adım atmanıza yardımcı olacak bir yazı hazırladık.
İhtiyaçlarınızı Belirleyin
Mimar seçimi yapmadan önce ihtiyaçlarınızın neler olduğunu belirlerseniz seçim sürecinde gem kendinizi daha iyi ifade eder hem de kafa karışıklığı yaşamazsınız. Öncelikle ülkemizde çok sık karıştırılan bir durumdan bahsetmek gerek. Mimar olduğunu söyleyen birisine iç mi yoksa dış mı? sorusunun sıkça sorulduğunu duymuşsunuzdur. Aslında mimar yani bir yapının ortaya çıkmasını sağlayan, tasarımı yapan, yapının sağlam olması için gereksinimleri karşılayan kişi olarak tanımlanırken; iç mimar yapının son aşamasında sürece dahil olan iç tasarım ve dekorasyon odaklı çalışan kişidir. Bu nedenle sizin de ihtiyaçlarınızı belirlerken mesleki ayrımı yaparak ilerlemeniz faydanıza olacaktır. Evinizin iç tasarımı ile ilgili fikir vermesi ve bir yenilenme sürecinde destek olması için iç mimarlar ile görüşebilirsiniz. Bir ev yaptırmayı düşünüyorsanız ya da bir inşaat projeniz varsa mimarlar ile görüşmeniz daha doğru olacaktır.
Beklentilerinizi Ön Planda Tutun
Ne tür bir hizmete ihtiyacınız olduğunu belirledikten sonra sırada beklentilerinizi ön plana çıkarmanız var. Elbette işi yapan ve deneyimi olan kişi tarafından verilen öneriler çok değerlidir ancak günün sonunda kendi projenizden ya da yaşam alanınızdan bahsederken gerçekten sizin istekleriniz ön planda olmalıdır. Bir ev yaptırmak istiyorsanız beklentilerinizi en net şekilde sıralayın. Doğal ışık alma oranından mutfak genişliğine; banyo sayısından giyinme odası seçeneklerine kadar her detayı belirtmeniz sürecin sağlıklı ilerlemesi açısından önemlidir. Bu nedenle sizin beklentilerinizi karşılamak için istekli ve beklentilerinize değer veren birisi ile çalışmanız daha doğru olacaktır. Bir iç mimar ile çalışırken de hemen hemen benzer şekilde beklentilerinizi anlatmanız gerekir. Sevdiğiniz tarzı ya da beğendiğiniz renkleri mutlaka anlatmalı, istemediğiniz her noktayı olabildiğince net belirtmelisiniz. Büyük bir olasılıkla siz beklentilerinizi anlatırken karşınızdaki insanın doğru seçim olup olmadığını anlayacaksınız.
Portfolyo İnceleme
Bir mimar ile çalışmaya başlamadan önce mutlaka portfolyosunu inceleyin. Her başarılı ve işinde uzman mimar ile çalışmak zorunda olmadığınızı aklınızdan çıkarmayın. Tasarım da planlama da bir noktadan sonra kişinin bakış açısını yansıtır. Bu da siz her ne kadar kendinizi en iyi şekilde ifade etseniz de karşınızdaki kişinin bakış açısının ve hayal gücünün doğrudan isteklerinize yansıması anlamına gelir. Bu tür bir sorunla karşılaştığınız zaman geri dönüşü olmayan bir adım atmış olabilirsiniz. Mimar seçimi yaparken mutlaka karşınızdaki kişilerin daha önce yapmış olduğu işleri inceleyin ve değerlendirin. Kendinize, isteklerinize ve zevkinize en yakın portfolyoya sahip olan mimar ile çalışmak her zaman daha iyi sonuç almanıza yardımcı olur.
Süreci Önceden Konuşun
Ne tür bir proje için mimar aradığınızdan bağımsız olarak her projenin belirli adımları olduğunu göz önünde bulundurun. Sizin için önemli olan tarihleri ve tamamlanması gereken büyük adımların zamanlamalarını seçiminizi yapmadan önce belirtin. Özellikle serbest çalışan bir mimar ile yola devam etmek istiyorsanız devam eden projelerini ve yeni projeler alabileceğini göz önünde bulundurmanız gerekir. Siz şartlarınızı ne kadar net bir şekilde açıklarsanız hem karşınızdaki insanın planlama yapması çok daha kolay olur hem de sizin işinizle ilgili planlamalarınızda iletişimsizliğe bağlı bir aksaklık çıkması ihtimali oldukça azalır.