emlak vadisi
Emlak Vadisi
Tüm Başlıklar

Çatıda güneş enerjisinden elektrik üretip satmak mümkündür. Bunun için öncelikle güneş enerjisinden yararlanarak elektrik üretmek isteyenlerin çatılarına güneş enerjisi sistemlerini kurdurmaları gerekir. Sonrasında dağıtım şirketlerine başvuruda bulunarak elektrik üretimini ve kullanımdan fazla elde ettikleri elektriği satmaları mümkündür. Kişiler elektrik üretmek için güneş enerjisi sistemini oturdukları müstakil evin çatılarına kurdurabilecekleri gibi apartmanın onay vermesiyle apartman çatılarına da kurdurabilirler.

Çatıya Güneş Enerjisi Kurmak İçin Başvuru Nereye Yapılır ?

Kişilerin elektrik dağıtım firmalarına başvuru yapabilmeleri için 10kW altında Ges kurmak istemeleri gerekir. Bu istekle elektrik dağıtım firmalarına giderek başvuru yapabilirler. Ancak başvuru için yaşadıkları illerde bulunan firmayı tercih etmeleri gerekir. Firma yetkilileri başvuru sahiplerinden belgeler talep eder ve bu belgelerin teslim edilmesi sonrasında yaptığı incelemeler sonunda Ges kurulması için onay verir.

Güneş Enerjisi Kurma Başvurularında Teslim Edilecek Belgeler Nelerdir?

Çatılarına elektrik üretmek amacıyla güneş enerjisi sistemi kurmak isteyenlerin başvuru sırasında yanlarında bulundurmaları gereken belgeler vardır. Bu belgeleri elektrik dağıtım firmasına teslim etmeleri gerekir.

Başvuruda teslim edilmesi gereken belgeler şunlardır;

  • Başvuru sahibinin kimliği ve fotokopisi
  • Başvuru formu (dağıtım şirketinden alınacak)
  • Apartman çatısına enerji sisteminin kurulmasını istenmesi durumunda apartman yönetiminin onayı
  • Abonelik evrakı
  • Elektrik mühendisinin hazırlayacağı hat şeması
  • Harita mühendisi tarafından hazırlanan aplikasyon kroki

Bu belgeler ve şirketin talep edebileceği diğer belgeler eksiksiz olarak teslim edilerek başvuru yapılır. Başvurunun onaylanması ile de sistemin kurulması ve üretim başlar.

Çatıda Güneş Enerjisiyle Elektrik Üretirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Çatıya kurulan güneş enerjisi sisteminden yararlanarak elektrik üretiminin verimli bir şekilde yapılması için üreticilerin bazı hususlara dikkat etmeleri gerekir.

Elektrik üretimi yapılırken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;

  • Elektrik üretiminin verimli olabilmesi için çatının güney cephesinden yararlanılmalıdır.
  • Güneş enerjisinden yararlanarak elektrik üretilmek istendiğinin elektrik dağıtım firmalarına bildirilmelidir.
  • Elektrik üretimi yapmak için kullanılacak güneş enerjisi sistemi ve ekipmanları kaliteli seçilmelidir.
  • Uzman bir firmayla çalışılmalıdır.
  • Güneş enerjisi sisteminin kurulacağı alanda anten veya baca gibi engel teşkil edecek unsurlar bulunmamalıdır.
  • Panel ve ekipmanları uzman ekipler tarafından çatıya doğru şekilde kurulmalıdır.

Bu unsurlar dikkate alınarak sistemin kurulmasından sonra Tedaş ve elektrik dağıtım firmalarının üretime onay vermeleri ve sözleşmenin imzalanmasıyla elektrik üretilmeye başlanabilir.

Güneş Paneli Yaklaşık Maliyetleri Ne Kadar?

Evlerinin çatısına güneş enerji sistemi kurmak isteyen kişiler bu sistemin maliyetinin ne kadar olacağını merak etmektedirler. Maliyet çatıda bulunan boş alanın ve bu alana kurulacak güneş panelleri ve sisteme göre belirlenir. Ancak tahminen hesaplama yapılırsa kişilerin en az 50 bin TL gibi maliyetle bu sistemi kurdurabilecekleri ortaya çıkar. Çatıdaki boş alanın daha büyük olmasıyla bu maliyeti 100 bin TL’ye kadar çıkması mümkündür.

Çatıya güneş enerjisi sistemini kurmak için 50 bin ile 100 bin arasında maliyet harcayan kişiler sistem sayesinde aylık olarak 8-10 bin TL civarında kazanç elde edebilirler. Bu sayede de harcadıkları maliyeti kısa süre içerisinde çıkarmaları mümkün olur. Güneş panellerinin kullanım ömrü ortalama olarak 17 sene olduğu için 17 sene boyunca elektrik üretimine devam ederek kar edebilirler.

Devlet Destekli Elektrik Satışı Nasıl Sağlanır?

Güneş enerjisi ile kişilerin elektrik üretmesinin teşvik edilmesi amacıyla devlet tarafından yeni bir yasa çıkarılmıştır. Bu yasaya göre çatısında güneş enerjisi sistemi kullanarak elektrik üretimi yapan kişilerin ihtiyaçlarından fazla ürettikleri elektriği satmaları imkanı verilmiştir. Elektrik dağıtım firmaları aracılığıyla yapılacak bu satış için devlet destekli olarak elektrik satış bedeli belirlenmiştir. Bu bedel kilovat başına 13,3 $ şeklindedir.

Elektriğini dağıtım şirketlerine satmak isteyen kişiler bu sayede gelir elde ederler. Ancak bu işlemin gerçekleşmesi için dağıtım firmalarına satışını yapacağı elektrik için gider pusulası keser. Aynı şekilde dağıtım şirketleri de elektriğini satan kişiye gider pusulası keserek ödeme yapar. Yapılan satış işlemi sayesinde üretici olan kişi gelir vergisi ödemek zorunda kalmaz. Ayrıca defter tutma ya da fatura kesme gibi işlemleri yapması gerekmez.

Çatıda Güneş Enerjisi Üretenler Vergi Öder Mi?

Yaşadıkları ev ya da apartmanlarının çatılarına güneş enerjisi kurarak kendi kullanacakları elektriğin üretimini yapan kişi sayısının artması amacıyla teşvik edici haklar sunulur. Bu haklar arasında vergi muafiyeti hakkı vardır. Vergi muafiyeti hakkından faydalanmak için çatılarında kurdukları güneş enerjisinden elektrik üretin kişilerin kullanım fazlası elektriklerini dağıtıcı firmalara satmaları gerekir. Bu sayede yaptıkları satış için vergi ödemezler.

Apartmana güneş enerjisi sistemi kurulduğunda ise apartmandaki kat mülkiyeti ortaklarının üretilen elektrik enerjisinden elde ettikleri gelirde vergiden muafiyetleri vardır. Bu durumdaki kişiler fazla elektriği sattıklarında vergi ödemezler. Bunun yanı sıra elektriği satan kişilerin beyanname, defter tutma ve belge düzenleme gibi işlemleri de yapmazlar.

Çatısında Güneş Enerjisinden Elektrik Üreten Kişinin Evini GES’le Birlikte Satması Mümkün Müdür?

Yaşadığı evin çatısına güneş enerjisi sistemi kurarak elektrik üretimi yapan kişilerin evlerini satmaları gerektiği durumlarda güneş enerjisi sisteminin (Ges) durumu merak edilir. Bu durumda olan kişilerin evlerini alacak kişilerle satış sözleşmesi imzalayarak Ges’i yeni tüketicilere devretmesi mümkündür.

Anlaşmanın imzalanmasının ardından eve taşınacak olan kişi güneş enerjisi sisteminin bağlı olduğu şebeke işletmesine başvuruda bulunur. Bu başvuru ile güneş enerjisi sisteminden yararlanarak elektrik üretimine devam edeceğini belirtir. Bu durumda şirketle yeni tüketici arasında sistemin kullanılması için anlaşma imzalanır. Bu anlaşmanın başvuru itibariyle iki gün içerisinde imzalanması gerekir. Bu sayede çatıda bulunan güneş enerjisi sisteminin sahibi evin yeni sahibi olan kişi olur. Böylelikle elektrik üretimine devam ederek ürettiği elektriğin fazlasının satışını yapar.