Akita ; spitz türüne ait iri cüsseli Japon bekçi köpeğidir. Ülkesinde de çok özel bir ırk olarak kabul edildiği için 1931'de Japon hükümeti tarafından "ulusal anıt" ve "ulusal hazine" ler den biri olarak ilan edilmiştir. Bu ırk 2.Dünya Savaşı sırasında çok azalarak yok olma tehlikesi atlatmıştır. Akita ırkı Morie Sawataishi tarafından iki düzineye kadar azalınca korumaya alınmıştır. Kalan köpeklerin korunmasını anlatan Dog Man An Uncommon Life on a Faraway Mountain isimli, yazarı Martha Sherrill olan bir kitap vardır.
Adları Japonya'nın Honshu adasındaki Akita bölgesinden gelmektedir. Karakterleri ve saflıkları bu adadan ayrılamadıkları için korunabilmiştir. Yüzyıllar boyunca Japonya’da sadece soylular tarafından beslenmişlerdir. Günümüzde de Japonya’nın sembollerinden olmuşlardır. 2.Dünya Savaşı sırasında Amerika’ya götürülmüş, buradan da tüm dünyaya yayılmışlardır.
Eskiden Japon balıkçılar tarafından sadık bir yardımcı olarak da kullanılmışlardır. Dövüş ve avcılıkta ta kullanılmışlardır. Akita Inu Hozankai Derneği tarafından 1927 yılından itibaren kayıt altına alınmaktadır.
Ülkemizde 2009 yılı yapımı Hachiko:A Dog’s Story filmi ile popülaritesi artmış Japon köpek türüdür. Filmdeki konu ve duygusallık nedeniyle Akita ırkı prestijli bir ırk olarak kabul edilmektedir.
Akita Özellikleri
Akita Spitz tipi denilen büyükçe bir Japon köpek türüdür. Sağlam bedenli, yüksek, kıvrık kuyrukludur. Yerden yüksekliği omuz hizasında 61-71 cm olmaktadır. Ağırlıkları ise 35-55 kg’dır. Dişi Akita çoğunlukla 7-8 yavru doğurmaktadır. Güçlü kaslara, biçimli bir vücuda, kısa bir çeneye sahiptir.
Üçgen biçimli baş yapısı vardır. Kulakları küçük ve diktir. Gözler küçük ve kahverengidir. Tüy renkleri beyaz, açık kahve tonları ve kırmızıdır. Renk geçişleri belirgin olarak ayrılmamıştır, benekli veya çizgili olabilmektedir. Kuyruğu kıvrık ve yukarıdadır. Uzaktan bakıldığında duruşu ile kolayca diğer cinslerden ayırt edilebilir.
İki kat tüyleri onları ıslanmaktan ve üşümekten korumaktadırlar. Kedi gibi perdeli ayakları sayesinde iyi bir yüzücüdürler. Uzunlukları, yüksekliklerinden ve enlerinden daha fazladır. Siyah burunları ve sevimli bir yüzleri vardır. Alınların ortasından belirgin bir hat geçmektedir.
Akita Karakteri
Genelde ağırbaşlı sakin bir hayvandır. Bekçi ve koruma konusunda benzersizlerdir. Arkadaş canlısı ve iyi bir dostturlar. Diğer canlılar ile arası pekiyi sayılmaz, bu sebepten tasmasız olarak dolaştırılması doğru değildir. Sahibi ile vakit geçirmeyi çok severler. Havlamayı sevmeyen, uzun yürüyüşler yapmayı seven bir türdür. Dikkatli, duygulu, zeki ve çoğunlukla da uysaldırlar. Soğuğa karşı dayanıklıdır. Soğuk iklim köpeğidir, yüzmeyi severler.
Aile kavramı belirgindir, kendi ailesinden çocukların yaptıklarına karşı toleranslı davranırlar. Başka çocuklara karşı genelde mesafeli ve çekingen davranırlar. Yemek yemeyi severler, yemek yediği sırada dikkatli davranmak daha doğru olabilir çünkü bu sırada biraz hırçınlaşabilirler. İtaat eğitimi çok önemlidir, özenli olarak verilmelidir. Ara sıra başına buyruk davranabilirler, yavruyken verilecek eğitim ile bunlar önlenebilir. Eğitimde ısrar önemlidir. Cüssesi düşünüldüğünde, caydırıcı bir koruma köpeği olarak karşımıza çıkmaktadır.
Orta seviyede eğitilebilir bir köpek türüdür, eğitiminin yavru iken ve ısrar edilerek verilmesi gereklidir. Yavruluktan itibaren iyi bir eğitim verilse bile aile dışından çocuklara karşı mesafeli duruşuna dikkat etmek gerekir. Diğer çocukların, aileden çocuklar ile oynamasına kendi ailesine karışılıyor diye tepki verebilmektedir.
Akita Bakımı
Tüyleri kalın ve kısadır. Mecbur kalınmadıkça yıkanmamalıdır. Yıkanma sırasında derisi üzerinde bulunan su geçirmez tabaka zarar görebilir. Bu sebepten dolayı özel bir tel fırça ile sık sık tüyleri temizlemek daha doğru olmaktadır. Yılda iki kez olarak tüy değiştirmektedirler. Çok tüy döken yapısı ve karakteri gereği kapalı alanlarda bakımı hem dostumuz hem ebeveyn için zorlayıcı olacaktır.
Yeterince egzersiz yaptırılabilirse apartman hayatında da yaşayabilir fakat yeterli bahçesi olan bir ev bu hayvanlar için daha doğru bir tercih olmaktadır. En zayıf yönleri sıcağa dayanıklılıktır. Aşırı sıcak olan iklim bölgelerinde beslenecekse sığınabilecekleri serin yerlerin olması gereklidir.