ufuk saçıntı
Ufuk Saçıntı
Tüm Başlıklar

Pencerelerde ahşap malzemenin kullanımı yıllardan beridir yapılmaktadır, son yıllarda pvc pencere kullanımı nedeniyle ahşap pencere imalatı azalmıştır. Ahşap pencerenin bakım zorluğu ve zamanla çalışması nedeniyle dezavantajları bulunmaktadır. Teknolojik gelişmeler farklı malzemelerin birlikte kullanımının önünü açmıştır. Kompozit teknolojisinin gelişmesi ile farklı malzemeler birlikte aynı işlevler için bir araya gelmiştir.

Kompozit Nedir?

Farklı fiziksel ve kimyasal özellikleri bulunan birden fazla malzemenin bir araya gelerek oluşturduğu malzemeye kompozit denilmektedir. Kompozit malzemeler eritme, kaynatma gibi işlemlerden geçirilerek elde edilmektedir. Kompozit teknolojisinde asıl amaç; malzemelerin birbirlerinin eksikliklerini kapatmasıdır. Kompozitler, iki temel malzemeden oluşmaktadır; matris adı verilen bağlayıcı malzeme ve takviye adı verilen taşıyıcı malzeme.

Bu teknolojik bir araya gelme sayesinde oluşan yeni hammadde birçok sektörde karşımıza çıkmaktadır. Kompozit malzemeler kendi aralarında doğal, erken ve modern olarak üçe ayrılmaktadır. Doğal kompozitler doğada, erken kompozitler inşaat malzemelerinin yapımında, modern kompozitler ise iç-dış kaplama, panel ve pencere yapımında kullanılır.

Kompozitin Pencerede Kullanımı

Modern kompozit malzemelerin pencerelerde kullanımı ile doğal ve modern birlikte kullanılmaya başlanmıştır. Pencerelerde iki farklı malzeme birlikte kullanılarak ahşap alüminyum, ahşap pvc ve pvc alüminyum gibi kompozit pencereler oluşturulmaktadır.

Pencerede ahşabın kullanımı ile doğallıktan ödün verilmezken, pvc kullanımı ile yalıtım, alüminyum kullanımı ile de sağlamlık sağlanmaktadır. Kompozit pencerelerde malzeme tercihi, kullanım amacı ve tasarım gerekliliği ile belirlenmektedir.

Kompozit pencereler modern binalarda ve özel tasarım yapılarda tercih edilmektedir. Kamu hizmet binaları, hastaneler, alışveriş merkezleri, konutlar, iş merkezleri, eğitim yapıları, villalar gibi çok farklı amaç için inşa edilen tüm yapılarda kompozit pencereler tercih edilebilir.

Kompozitin Pencere Çeşitleri

Kompozit malzemeler kullanılarak dört farklı çeşitte pencere imalatı yapılabilir :

  • Ahşap alüminyum kompozit pencere,
  • Alüminyum pvc kompozit pencere,
  • Fiberglass pencere ve
  • Ahşap pvc kompozit pencere

Kompozit Pencere Avantajları

  • Bu pencereler açma, kapama ve çarpma gibi kullanım etkilerine karşı dayanıklıdır.
  • Sağladığı avantajları sayesinde ev ve ofislerin rahatlıkla hava almasını sağlar
  • Yüksek ısı tasarruf özelliğine sahiptir.
  • En şiddetli rüzgârlara karşı bile yüksek dayanımları vardır.
  • Uygun contalama ile mükemmel bir sızdırmazlık sağlar.
  • Uzun ömürlüdür, hava şartlarına karşı yüksek dayanımı vardır.
  • Dışarıdan müdahalelere karşı, uygun ürünler ile desteklenerek yüksek güvenlik sağlar.

Ahşap Kompozit Pencereler

Ahşap pencere kullanımı, doğallığı nedeniyle birçok yapıda kullanıcıların isteği olmaktadır. Kompozit teknolojisinden önce, ahşap malzemenin bazı dezavantajları nedeniyle kullanımından kaçınılmıştır. Son yıllarda, ahşap, alüminyum ile birlikte ahşap kompozit pencerelerde tekrar kullanılmaya başlanılmıştır.

Ahşap pencerenin, bakım gerektirmesi, dış tesirler etkisi ile çalışarak formunu kaybetmesi nedeniyle kullanımından kaçınılmaktaydı. Ahşap alüminyum kompozit malzemelerin üretilmesi ile bu sıkıntılar giderilmiş, hem doğal bir malzeme hem de sağlam bir malzeme ile pencereler imal edilmiştir. Ahşap doğal bir malzeme olduğundan yapıda her zaman huzur etkisi oluşturmaktadır. Ayrıca içerde bulunan aşırı nemi emip daha sağlıklı bir ortam oluşmasını sağlar.

Ahşap kompozit pencereler sıcak bir hava ve estetik bir görünüm sağlarlar. Yapının dış yüzeyinde çok farklı renk ve desende seçilebilirler. Her türlü pencere modeli için uygundurlar. Doğal olduklarından farklı, ağaç desenleri ile tasarımı yapılabilir. Bu tür pencerelerin bir diğer avantajı da; sadece endüstriyel çapta işletmelerde üretilebildiğinden, imalatının her aşamasının kontrollü olarak yapılmasıdır. Bu ise ölçülerde, işleyişte ve kullanımda sorun olmamasını sağlamaktadır.

Ahşap kompozit pencereler mükemmel bir yalıtım sağlarlar, dayanıklıdırlar. Ses geçirmeme özellikleri vardır, uzun ömürlüdürler. Yangına dayanıklıdırlar, bakım gerektirmez. Çok farklı renk ve desende olabilirler; ardıç, kayın, kestane, koyu yeşil, füme, kızılçam, kahve, siyah, fındık, ceviz, altın meşe, maun, budaklı maun, sedir, gri, antrasit,  budaklı meşe, antik ceviz, eloksal gri, rüstik meşe, saten gri, beyaz, koyu kahve, gece mavisi gibi birçok renk ve desende yapılabilmektedirler.

Ahşabın kullanıldığı ortama huzur ve sıcaklık veren, doğal yapısı, ahşap kompozit pencere teknolojisi sayesinde tekrar hatırlanılmıştır. Özellikle elit projelerde, sıradan, vasat pencereler yerine kalite ve prestij kokan kompozit pencereler deneyimli yükleniciler tarafından tercih edilmektedir.

Kompozit pencereler bakım gerektirmezler, belirli süreler ile aşındırıcı içermeyen temizleyiciler kullanılarak temizlenerek ilk hali gibi görünmesi sağlanabilir. Ahşap kompozit pencerelerin yapımında tamamen doğal malzemeler kullanıldığı için sağlık yönünden bir dezavantaj oluşturmazlar.