ufuk saçıntı
Ufuk Saçıntı
Tüm Başlıklar


Bahçemizde ağaçları budarken veya tamamen keserken ortaya çıkan parçalarını nasıl değerlendirebiliriz? Eğer biraz ağaç işlerine merakımız var ise kendi zevkimize göre birçok dekoratif ürün ortaya çıkabilir, biraz sabır ve el becerisi ile dostlarımıza gururla gösterebileceğimiz ev eşyaları yapabiliriz. Ağaç ile uğraşmak sakinleştirici etki de yapmaktadır.


Kütük Saat Yapımı

 


İlk defa ağaç işleyecek kişiler için en iyi başlangıç kütükten saat yapmak olacaktır. Kütük saat için 2-3 cm kalınlığında kesilmiş ahşap kütük ilk malzememizdir. Matkap, kalın ve ince zımpara, saat mekanizması diğer lazım olacak gereçlerimizdir. Saat mekanizması seçilirken şaft uzunluğunu kütüğümüze göre seçmeye dikkat edelim.
Belirtiğimiz kalınlıkta kesilmiş kuru ağaç parçası kalın zımpara ile pürüzlerinden arındırılır. Tam orta noktasından saat şaftının geçeceği büyüklükte bir delik açılır. Saat mekanizması yerine yerleştirilir. Kenarlarından hatları belli olacak şekilde kurşun kalem ile çizilir. Çizilen kısımda saat mekanizması için yeterli derinlikte bir yuva hazırlanır. Yuvaya yerleştirilen mekanizmanın şaftı kütüğün ön tarafından yeterli uzunlukta çıkacak ve somumu kavrayacak durumda olmalıdır. Saat yuvası hazırlanınca tüm ahşap kalın zımpara ile elden geçirilir.
Bilgisayarımızdan çıkaracağımız saat şablonu kütük parçasının üzerine tam ortası matkap deliğine gelecek şekilde sabitlenir, rakam ve yazıların üzerinden çivi veya matkap ucu ile belirli aralıklar ile geçerek saatin yazıları veya rakamları kütüğün üzerine işlenir. İster Roma rakamlarını kullanın, ister harfler, isterseniz boş, tamamen sizin tarzınız olsun. Saat üzeri desen veya yazılar bitirildikten sonra ince zımpara ile ağaç dokusu iyice yumuşatılır. Zımparaların arkasındaki rakamlar onların ince veya kalınlıklarını belirler, rakam büyüdükçe zımpara daha pürüzsüz yüzeyler oluşturacaktır. 
Zımpara işlemi bittikten sonra mat veya parlak vernik ile saatinizi boyayabilirsiniz, isterseniz boyasız veya akrilik boyalı da kullanabilirsiniz. İsterseniz çivi ile yazdığınız rakamların içerisine bir şırınga yardımı ile akrilik boyada akıtabilirsiniz. 
Yaptığınız saati odanızın en güzel yerine bir vida ile tutturabilir, evinize gelen herkese “ Bunu ben yaptım” diyebilirsiniz. Birçok dekorasyon ürününe göre çok daha özgün olacak saatteki mekanizmayı saatçilerden veya internetteki mağazalardan rahatça bulabilirisiniz.

 


Kütük Sehpa Yapımı


Kütük sehpa yapımı da fazla zor değildir. Sehpalar çok farklı büyüklükte ve çeşitte yapılabilir. En çok kullanılan orta sehpa ve ikram sehpası yapımını tarifini yapalım.
İkram sehpası için 5-6 cm kalınlığında kesilmiş kütük önce kalın, sonra ince zımpara ile zımparalanır. Matkabınız ucuna alacağınız cırt zımpara aparatı ile zımpara işini daha zahmetsiz yapabilirsiniz. Daha sonra tercihe göre vernik veya epoksi ile kaplanır. Epoksi verniğe göre daha pahalıdır. Elde ettiğiniz tablanın altına metal veya ahşap ayak satın alarak vidalayabilirsiniz. İsterseniz tablanın üzerine yakarak veya çiviler ile desen ve yazılar da yapabilirsiniz. Sınırsız tasarım çeşitleri bulabilirsiniz. İkram sehpası için ideal 30-35 cm çapında veya 25x40 oval kütük parçaları kullanışlı olmaktadır.
Orta sehpanın yapım aşamaları da benzerlik gösterir, tabla boyutları ve kalınlığı bulabildiğiniz kütüğe ve zevkinize göre farklılıklar gösterir. Orta sehpanızın tablasında çukurlar açıp bunlara değişik dekorasyon ürünleri ile (kurutulmuş denizyıldızı, renkli bilyeler, kuru çiçekler vb.) doldurabilirsiniz. Daha sonra renkli veya renksiz epoksi ile çukurlar doldurularak tabla tamamen kaplanır. Çok farklı özellikte ahşap veya metal ayaklar ile tasarımınızı tamamlayabilirsiniz. Ayaklar sabit veya haraketli olabilir. Ayak tabirinden hiçbir zaman klasik tasarımları anlamayın. Farklı renkler ve modeller ile oluşturacağınız orta sehpanızı salonunuzun en güzel yerine gururla yerleştirebilirsiniz.
İsterseniz daha sonra bir tv ünitesi bile yapabilirsiniz, sehpaları farklı büyüklükte ve yükseklikte yaparak beraber de kullanabilirsiniz. Kesinlikle kuru ağaç kullanmalısınız kadar emek harcadıktan sonra sehpanızda çatlamaların oluşması sizi üzecektir. Ayak seçimi büyüklüğe uygun olmalı ve montajı sağlam yapılmalıdır. 
Yaptığınız kütük sehpalar evinizi ve ofisinize ayrı bir hava katacaktır.


Kütük Tepsi Yapımı, Sunum Tabağı Yapımı


Tepsi yapımı için, ağacın şeklinin tasarımımıza uygun olduğu yerden 2 cm kalınlıkta kesilen kısmını kullanınız. Kütüğü düz veya açılı kesebilirsiniz. Zımpara ve vernik işlemlerinden sonra sapsız veya saplı bu tepsiyi kullanabilirsiniz. Sap olarak nalburlarda satılan faklı modelleri kullanabileceğiniz gibi ağaç dallarından C şeklinde olanları da kabuğunu soyup kullanabilirsiniz. Evinizdeki deri kemerlerden de güzel tepsi sapı olacaktır. İsterseniz tepsininiz yaptığınız motifler ile süsleyebilirsiniz.
Tepsi yapımında kullandığınız parçaların biraz daha ufakları sunum tabağı olarak kullanılabilir. Özel günlerinizde bu tabaklar ile misafirlerinizi ağırlayabilirsiniz. Sunum tabakları için açılı kesim daha güzel olacaktır. Temizlik açısından sorun teşkil etmeyen bu ürünleri isterseniz kurutulmuş çiçekler ile süsleyerek yüzüklerin sunulduğu bir nişan tepsisine de çevirebilirsiniz. Sunum tabaklarınızda çok kaliteli bir vernik kullanmanız yaptığınız ürünün kullanım ömrünü uzatacaktır. Kütük tabağınızı sabunlu bir bezle kolayca temizleyebilirsiniz. Bu tabaklara isterseniz sevdiklerinizin isimlerini veya güzel motiflerde işleyebilirsiniz.


Ahşap Mumluk Yapımı


Ahşap mumluklar tek mum veya birden çok mum için yapılabilir. 
Tek mum için olan tasarımlarda ağacın farklı kalınlıkta dalları ı tercih edilebilir. Yaprak matkap ucu ile teak mumum yerleşebileceği bir çukur açılarak tüm talaşlar zımparalanarak temizlenir. Sonra komple verniklenir.
Eğer çoklu mum için bir ürün yapacaksak, kalın ağaç dalından 25-30 cm parça kesmeliyiz. Bu parçayı her iki tarafından çok az kabuklarını kestikten sonra, tam ortadan ikiye kesmeliyiz. Bu şekilde  3-4  mum konulabilecek, iki  adet mumluk yapılabilir. Mum yerleri işaretlenerek yaprak matkap ucu ile oyulur, isterseniz tasarımınıza hazır metal ayaklar ekleyebilirisiniz. Burada mumları birbirine çok yakın koymamaya dikkat etmeliyiz.


Kütükten Avize Yapımı


Avize yapımı diğer ürünlere göre daha çok beceri istemektedir. İnternetten araştırıp bulacağınız bir modelde karar kıldıktan sonra gerekli malzemeleri temin ediniz. Bu tasarımlarda genellikle zincir, halat ve kütük parçaları kullanılmaktadır.
Ağaç parçasına aydınlatma duylarını yerleştirmek için panç veya yaprak matkap ucu kullanabilirsiniz. Halat deliklerini ise matkap ile açmalısınız. Avizenize yerine asmak için kullanacağınız zincirleri yapı marketlerden bulabilirsiniz. Burada montaj ağırlığına ve elektrik kablolarına dikkat etmelisiniz. Zımpara ve vernikleme diğer imalatlar ile aynıdır. Odalarınıza ayrı bir tarz katan bu çalışmaları yaparken bir elektrikçiden de yardım alabilirsiniz.


Ahşap Tabure Yapımı


Ahşap kütükten tabure yapmak biraz sabır ve zaman ister. İsterseniz öncelikle daha kolay tasarımdan başlayalım. Aynı sehpa gibi hazırlanır tek farkı üzerinde daha çok ağırlık olacağı için ayakları daha fazla ve daha kuvvetli olacaktır.
Kütüğü oyarak yapılmış tabure ve koltuklar ise daha çok uğraşı isteyecektir. Burada bizi zorlayacak olan kütüğe istediğimiz şekli vermektir, bu uğraşı ister. Önce modeli belirleyerek basit bir şablon çıkaralım. Çıkardığımız şablonu kütüğe aktararak, fazlalıkları elektrikli aletler ile ve el aletleri ile alalım.(Keski, rende, matkap, testere vb.)Ham halini almış tabure veya koltuğumuzu güzelce zımpara ile pürüzsüz duruma getirelim. Vernik ile son halini verelim.


Ahşap Ayna Çerçevesi Yapımı


İsterseniz sunum tabağına mastik ile istediğiniz şekilde bir ayna yapıştırarak kullanabilirsiniz. Daha küçük ve ince kütük parçalarını fotoğraf çerçevesi olarak değerlendirebilirsiniz.


Rustik tarzı sevenler evlerinde ve işyerlerinde ağaçtan yapılmış dekorasyon ürünleri kullanmayı severler. Ortamı yumuşatan ve farklı bir hava veren bu ürünleri biraz el becerisi ve sabır ile birçoğumuz yapabiliriz. Ahşap ile uğraşmak gündelik sıkıntılara karşı bizlere de çok iyi gelecektir.