Sık Sorulan Sorular
Evimi sattım vergi çıkar mı ?
Ev satmak vergiye tabi mi ?
Rayiç bedel üzerinden mi satış yapmalıyım ?
Rayiç bedelden satış yaparsam vergi çıkar mı ?
Evimin satış değerini ne göstermeliyim ?
Bir çok mülk sahibi konutunu satarken vergi konusundan bihaber. Tapularda satış bedellerinin yanlış gösterilmesi durumu ise artık basit bir yara değil adeta kangren durumunda. Herkesin anlayabileceği şekilde herzaman olduğu gibi en basit ve yalın haliyle gelir artışı kazancı vergisini ve sebeplerini sizlere anlatmaya çalışacağız. Bu vergi sisteminden mağdur olmamanız için ne yapmanız gerekli bu yazıyı okuyarak öğreneceksiniz.
Konunun ilk etabı aslında belediyeler, gayrimenkuller için belirlenen daha doğrusu belirlenemeyen rayiç bedeller. Piyasa fiyatından çok uzak son derece düşük rayiç bedellerin avantaj sağladığı tek konu ise belediye beyanları ile ödediğimiz ev ve arsa vergilerinin düşüklüğü.
Belediye Rayiç Bedelleri Nasıl Belirleniyor Ve Neden Bu Kadar Düşük ?
Belediyelerde belirlenen rayiç bedeller aslında ilçede kurulan takdir komisyonuyla 4 yılda bir şekilde güncelleniyor. Takdir komisyonunun belirlediği arsa m² birim fiyatı bayındırlığın belirlediği m² başına düşen birim inşaat maliyetine göre konutlara uygulanıyor. Bu durum neden bizim eleştirdiğimiz konuların başında geliyor öncelikle bunu açıklamakta fayda var. Bu durum aslında hırsıza davetiye çıkarıyor , tapu harcını düşük ödeme niyetinde ki kişiler rayiç bedel fiyatıyla tapu satışı bedeli göstererek alış verişlerini tamamlıyor ve sonuç olarak çalınan para devletin. Devletin parasında yaşanan eksilme kabul etmek gerekir ki toplumumuzda yıllardır vicdani bir sorumluluk hissi oluşturmamakta. Peki devam edelim bu durum daha başka neye sebep oluyor.
Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi Nedir ?
Ödediğimiz bir çok verginin miktarını ve nasıl hesaplandığını zaten hali hazırda bir çok insan bilmiyor , gayrimenkul değer artış kazancının bu kadar önemli olmasının sebebi ise miktarların inanılmaz yüksek değerlere ulaşabilmesi. Durumu şu şekilde özetleyelim. Bir gayrimenkul 5 yıl içerisinde satılırsa bu gayrimenkulün değerinde yaşanacak artış sayesinde elde edilecek gelir vergiye tabidir. Verginin çıkmayacağı durumları veya çıkacak verginin nasıl hesaplanacağını birazdan sizlere kısa kısa anlatacağız.
Gelir Vergisi Dilimleri 2020
Hesaplamanın en kolay yolunu yazının en alt kısmında bir linkle vereceğiz. Ulaşacağınız hesap makinesinin nasıl kullanılacağını da o bölümde anlatacağız. Öncelikle mantığını anlamanız adına ;
22.000 ₺'ye kadar kazanç %15
49.000 ₺'ye kadar kazanç %20 (22.000 ₺'lik kısmı için 3.300₺ kalanın %20'si şeklinde hesaplanır.)
120.000 ₺'ye kadar kazanç %27 (49.000 ₺'lik kısmı için 8.700₺ kalanın %27'si şeklinde hesaplanır.)
600.000 ₺'ye kadar kazanç %35 (120.000 ₺'lik kısmı için 27.870₺ kalanın %35'si şeklinde hesaplanır.)
600.000 ₺'den fazla kazançlar %40 vergiye tabidir. (600.000 ₺'lik kısmı için 195.870₺ kalanın %40'si şeklinde hesaplanır.)
Gayrimenkul Değer Artışı Kazancı Vergisi Nasıl Hesaplanır ?
Bir önce ki madde de belirtilen gelir vergisi dilimleri 5 yıl içinde sattığınız konuttan elde edeceğiniz gelirin vergisini hesaplamada kullanacağınız ilk ayrıntıdır. Değer artış kazancı vergisine dahil olmayacak kısımlar ise şu şekilde eksiltilecektir.
- Yİ-ÜFE oranına göre mülkünüzün değer kaybı güncel satış fiyatınızı oluştururken devreye girer. 3 yıl önce 300.000 ₺'ye aldığınız mülk eğer ki %20 lik bir enflasyon farkına tabi olmuşsa şuanda mülkünüzün değeri 360.000 ₺ olarak hesaplanır. Burada oluşan 60.000₺'lik fark vergiye tabi değildir.
- Bununla beraber tapuda ödeyeceğiniz tapu masrafları kar olarak sayılamayacağı için ödediğiniz tapu harcı tutarı vergiden muaf tutulur.
- Mülkü kredi ile almış ve faiz ödemişseniz , ödediğiniz toplam faiz yine vergiden muaf tutulacaktır.
- İstisna Tutar olarak adlandırılan 2019 yılında 14.800₺ , 2020 yılı itibariyle 18.000₺ olarak belirlenen tutarda vergiden muaf tutulacaktır.
Tüm bunlar ışığında gayrimenkulden hala artı bir geliriniz var ise bu tutar yuarıda belirttiğimiz vergi dilimine göre vergiye tabidir. Alışverişi tamamladıktan sonra vereceğiniz gelir beyanı ile iki eşit taksitte bu vergiyi ödemek durumundasınız. Miras ile elde edilen mülkler ivazsız iktisap olduğu için vergiye tabi değildir.
Kolay Vergi Hesaplama Yöntemi
Yazının sonunda belirttiğimiz linke tıklayarak açılan sayfa üzerinden gayrimenkul'ün alındığı ve satıldığı tarihi işaretleyiniz. Ödediğiniz faiz var ise yazıp bedel karşılığında seçeneğini işaretleyerek alım ve satım bedellerini ekleyiniz. Sonra sadece Hesapla demeniz yeterlidir.
Bu kullanışlı hesap makinesi için hesapkurdu na teşekkürler.
Şimdi yeniden dönelim yazının başında bahsettiğimiz rayiç bedeli sorunsalına ;
Rayiç bedeli kısımında yazdığımız tapu harcından çalma konusunun bir çok insanı haksız yere üzebileceğinin farkındayız , burada aslında anlatmak istediğimiz detay düzenin bu şekilde oluşmasına ve devam etmesine sebep olan bir numaralı ayrıntının rayiç bedeller olması. Rayiç bedel miktarında gösterilerek alınmış gayrimenkulleri satmak isteyen satıcılar vergi konusundan haberdar olduklarında malesef anlaşılan fiyat ne olursa olsun değerin düşük gösterilmesi gerektiği konusunda ısrarcı oluyorlar , yaptıkları hata bir kar topu iken malesef yıllardır süregelen bu düzen sebebiyle artık bir çığ olmuş durumda. Herkes tarafından normal karşılanan bu durum birkaç ay önce satışlarda expertiz şartı konmasının gündeme gelmesiyle ülke genelinde bir panik havası yaratmıştı. Yazının başında da belirttik, bu durum artık bir kangren ve kesilmesi lazım. Fakat yine bu durum ile ilgili haksız yere mağdur edilecek çok çok fazla insan var. Yüksek sesle dile getirilen ilk mantıklı öneri Coldwell Banker ve Era ülke başkanı Gökhan Taş'tan geldi. Geriye dönük 5 yılı muaf ederek satışlarda expertiz şartı uygulamasının gündeme gelmesi herkesin yararına olacaktır. Bir diğer taraftan tapu harçlarında uygulanan %4'lük tutarında fazla olduğu görüşündeyiz , madem ki kural expertizle uygulanmaya başlanacak iddamız şudur ki gerçek değerler üzerinden ödenecek %3 , sahte bedeller üzerinden ödenen %4'lük tapu harcı miktarından çok daha yüksek olacaktır.
Videolu Anlatım