ufuk saçıntı
Ufuk Saçıntı

“Kiraya ne kadar zam gelecek?” sorusu mülk sahiplerinin de kiracıların da aklından çıkmıyor. Her sene belirlenen kira zam oranları zaman zaman mülk sahibi olma isteğini arttırsa da bu kez yüksek kredi oranları devreye giriyor. Sonuç ise tam bir karmaşa, kira bedellerinin kabulüyle karar verme süreci sonuçlanıyor. “Kira artış oranı 2019 neye göre belirlenir” ve “2019 Temmuz ayı kira artış oranı ne kadar?” gibi soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.

Öğrenci Yoğunluğu Olan Şehirlerde Konut Yatırımı

Günümüzde kiranın hem vatandaşlar hem de esnaflar için büyük bir gider kalemi olduğu biliniyor. Türkiye’de 20 milyondan fazla kiracının bulunması sebebi ile kira artış oranı hem konutlar hem de iş yerleri için mülk sahibine kira ödeyen kişileri yakından ilgilendiriyor. Her kontrat yenileme döneminde kafa karışıklığına sebep olan kira artış oranı aslında yasal bir sınırlamaya sahip bulunuyor. Kira artış oranının en fazla ne kadar olabileceği belirlenirken 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Borçlar Kanunu temel alınıyor. Borçlar Kanunu’nun 344. Maddesine göre konut kira artışının Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı Üretici Fiyat Endeksi’ne yani ÜFE’ye göre yapılması gerekiyor. Ancak bu kural Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan yeni ekonomi paketi gereğince değişti. 2019 ve 2021 tarihleri arasında geçerli olacak şekilde yürürlüğe sokulan Orta Vadeli Ekonomi Programı kapsamında kira zammının üst sınırının TÜFE oranlarına göre belirleneceği belirlendi.

TÜFE Nedir?

Kira sözleşmelerinin yenilenmesinde uygulanacak olan belirleyici unsurun 12 aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ortalamalarına göre yapılacağının açıklanmasından sonra “TÜFE nedir?” sorusunun yanıtları önem kazandı. Genel olarak açıklamak gerekirse TÜFE’nin bir ürünün ya da hizmetin fiyatlarındaki ortalama değişimleri ifade eden bir ölçüt olduğunu söyleyebiliriz. İndeks sayılar ile hesaplanan TÜFE bireylerin satın alma gücünün azaldığının ya da arttığının en önemli göstergelerinden biri olarak kabul edilir.

Ev Kira Artış Oranı Temmuz 2019 Ne Kadar?

Geldik yazımızın asıl konusuna, 3 Temmuz tarihinde yapılan açıklamalara göre konutlar için kira artış oranı 2019 yılı Temmuz ayı için %19.88 olarak açıklandı. TÜFE aylık bazda %0.03 artış gösterdi, bu artış 12 aylık ortalamalara yansıyınca oran %19.88’e yükselmiş oldu. Belirlenen kira artış oranı özelinde örnek bir hesaplama yapabiliriz. Mevcutta bir konut için 2000 TL kira ödeyen kiracılar %19.88 oranında bir zam oranı neticesinde 397,6 TL’lik bir kira artışı neticesinde 2397,6 TL kira ödemeye başlarlar.

İşyeri Kira Artış Oranı Temmuz 2019 Ne Kadar?

Az önce belirttiğimiz gibi Yeni Ekonomi Programı kapsamında açıklanan karara göre kira artışlarının TÜİK tarafından açıklanan 12 aylık TÜFE ortalamalarına göre yapılması gerekiyor. Ancak kanundaki diğer düzenlemelere göre işyeri kira sözleşmelerinde belirtilen orana sadık kalınırsa mülk sahibi istediği artışı uygulayabiliyor. Yani eğer sözleşmede ÜFE yazıyorsa zam ÜFE’ye; TÜFE yazıyorsa TÜFE’ye göre yapılabiliyor. Bu noktada ÜFE oranlarında ciddi bir farklılık olması kiracılar için sorun yaratan bir unsur olarak ön plana çıkıyor. TÜFE artış oranı %19.88 iken ÜFE artış oranı %32,81 olduğundan kira bedellerinde ciddi bir farklılık meydana gelebiliyor. Sonuç olarak yeni ekonomik paket çerçevesinde belirlenen ev ve işyeri kira artış bedelleri ne kiracıları ne de mülk sahiplerini mutlu ediyor.